Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Za knoflíky zřejmě vděčíme maďarským nájezdníkům

Za knoflíky zřejmě vděčíme maďarským nájezdníkům
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Když na sebe člověk poprvé navlékl cosi na způsob oblečení, pojal také potřebu to celé nějak zapnout. Pomáhal si při tom kdečím - od kostí až po trny. Ale kdy se poprvé objevily knoflíky?

Dnes se knoflíky používají především na zapínání oblečení, ty úplně první ale byly především módním doplňkem a ozdobou.

Nejstarší nalezené ozdobné kostěné či keramické knoflíky pocházejí asi z roku 2500 před Kristem z údolí řeky Indus, o tisíc let později se objevily v Číně a následně také ve starém Římě.

Jak dokládají nálezy v hrobech, nejstarší známé knoflíky, které už sloužily k zapínání oděvů, používali maďarští nájezdníci, kteří v polovině devátého století vtrhli do střední Evropy. Je samozřejmě jasné, že lidé, které invaze těchto hord nejvíce zasáhla, měli tehdy úplně jiné starosti než zkoumat, jaké módní trendy jim nájezdníci přivezli. Proto ještě chvíli trvalo, než se novinka prosadila.

Nejstarší knoflíky byly ve tvaru kuličky, dnešní tvar vznikl v podstatě jejich rozpůlením. Ve 12. století už používala knoflíky na zapínání německá šlechta. Tato nová metoda společně se změnami ve stylu šití na přelomu 13. a 14. století znamenala skutečnou revoluci, protože poprvé umožňovala šít oblečení na míru.

Knoflíky se následně masově rozšířily, počátkem 15. století se z krejčovství stala umělecká disciplína a začaly se rozvíjet moderní formy oděvů pro muže a ženy.

Navzdory zipům, patentkám, suchým zipům, tkaničkám, přezkám a dalším vymoženostem zůstávají knoflíky dodnes nezbytnou součástí oblečení – a klidně třeba i jen jako módní doplněk. A pokud jde o materiál na jejich výrobu, fantazii se rozhodně žádná omezení nekladou.

Zdroje:
Vlastní