Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Za otravu Navalného trestá EU šest Rusů a výzkumný ústav

Aktualizováno: Za otravu Navalného trestá EU šest Rusů a výzkumný ústav
Andrej Babiš a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před summitem EU 15. října 2020 | zdroj: Profimedia

Evropská unie zveřejnila seznam šesti osob, na něž uvalila sankce za otravu předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Jsou mezi nimi lidé z úřadu prezidenta Vladimira Putina či ředitel tajné služby FSB Alexandr Bortnikov. Sankce uvalila i na ruský státní chemický výzkumný ústav. K sankcím proti ruským představitelům se připojila také Velká Británie. Kreml označil nová opatření za úmyslně nepřívětivý krok, který poškozuje vzájemné vztahy. Rusko prý na ně odpoví tak, aby to co nejlépe odpovídalo ruským zájmům.

Členské státy EU se v pondělí shodly na přijetí sankcí proti skupině ruských představitelů v souvislosti s otravou Navalného. Na sankčním seznamu vypracovaném na základě německého a francouzského návrhu jsou osoby, které EU viní z použití nervově paralytické látky novičok. Právě tou byl podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Navalnyj v Rusku v srpnu otráven.

Mezi šesticí potrestaných osob je vedle Bortnikova také vedoucí prezidentského úřadu pro vnitřní politiku Andrej Jarin, náměstek personálního ředitele úřadu Sergej Kirijenko či Putinův zástupce pro sibiřský region Sergej Meňajlo. Postihy se vztahují i na náměstka ministra obrany odpovědného za výzkum Pavla Popova či náměstka odpovědného za vojenskou výzbroj Alexeje Krivoručka.

Odděleně od zmíněné šestice doplnila EU na svůj dlouhodobý sankční seznam podnikatele a Putinova důvěrníka Jevgenije Prigožina. Ten byl však oficiálně potrestán za porušování zbraňového embarga týkajícího se Libye. Prigožin byl v minulosti terčem kritiky Navalného za údajné korupční praktiky a sám podle médií koncem srpna vyhlásil, že Navalného finančně zlikviduje.

Lidé zařazení na seznam mají zakázáno cestovat do EU a zmražen je jejich majetek na území unie.

Sankce se vztahují také na Státní vědecký výzkumný institut pro organickou chemii a technologie, který byl pověřen zničením zásob chemických zbraní z bývalého Sovětského svazu.

"Moskva samozřejmě vyhodnotí situaci a bude jednat v souladu se svými vlastními zájmy," prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Rusko na sankce odpoví, a reakce "bude tím nejlepším způsobem odpovídat zájmům Ruské federace", dodal Peskov podle agentury TASS.

Výběr potrestaných představitelů podle Kremlu postrádá logiku a lze "jen litovat rozhodnutí učinit vztahy mezi EU a Moskvou závislými na člověku, kterého v Evropě pokládají za vůdce jakési opozice", dodal Peskov podle agentury Interfax.

Moskva dlouhodobě tvrdí, že s otravou Navalného nemá nic společného, na výzvy EU ke spolupráci při vyšetřování však dosud nereagovala. Rusko již ve středu na předběžné zprávy o sankčním seznamu pohrozilo symetrickou odvetou.

Von der Leyenová opustila summit EU, byla v kontaktu s nakaženým

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová kvůli kontaktu s osobou nakaženou covidem-19 opustila čtvrteční summit Evropské unie krátce po jeho zahájení. Šéfka unijní exekutivy na twitteru informovala, že jeden ze členů jejího kabinetu měl ráno pozitivní koronavirový test. Politička, která dopoledne v sídle komise jednala mimo jiné s českým premiérem Andrejem Babišem, měla podle svého vyjádření výsledek testu negativní. Unijní summit pokračuje bez ní.

Několik hodin před začátkem summitu absolvoval u šéfky komise přibližně půlhodinový rozhovor Babiš, po němž přišel na řadu portugalský premiér António Costa. Přímo v dějišti summitu v budově Evropské rady se pak von der Leyenová sešla i s dalšími lídry unijních zemí. Během vrcholného zasedání přitom platí přísná hygienická pravidla, politici nosí roušky a dodržují bezpečné vzdálenosti.

Dvaašedesátiletá německá politička byla v karanténě již minulý týden poté, co se během pracovní návštěvy Portugalska ocitla poblíž jiného infikovaného člověka.

Zdroje: