Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zákeřná ereska: Nemoc mladých a úspěšných lidí

Zákeřná ereska: Nemoc mladých a úspěšných lidí
Cvičení je při roztroušené skleróze zásadní. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Právě tak někdy přezdívají odborníci roztroušené skleróze, která může začít úplně nenápadně – bolestí oka, brněním končetin, či zakopáváním a skončit upoutáním na invalidní vozík. Mladých lidí s tímto onemocněním, bohužel, každoročně přibývá.

Diagnózu si pacienti obvykle vyslechnou mezi dvacátým a třicátým rokem života. S nemocí bojuje už deset let i Petra Malá. Také v jejím případě přišlo onemocnění bez varování, nečekaně a pomalu.

"Nejdřív mě brněly ruce a nohy, myslela jsem si, že to nic není," popisuje začátky "eresky" Petra.

Problémy po čase odezněly a paní Malá si myslela, že je vše v pořádku. Po narození dítěte ale nemoc udeřila naplno. "Nohy a ruce mě brněly téměř denně, do toho se  mi motala hlava, špatně jsem viděla a začala jsem zakopávat," líčí své příznaky před osmi lety sympatická maminka. 

Postižení se postupně zhoršovalo a praktický lékař poslal Petru na neurologické vyšetření, kde si vyslechla diagnózu, které nechtěla v první chvíli vůbec uvěřit. O nemoci tehdy nic nevěděla, snad jen to, že lidé nemohou skoro vůbec chodit a většina z nich skončí na vozíku. "Měla jsem příšerný strach," vybavuje si tehdejší situaci Petra.

Je na vině stres?

Lidí, kteří si vyslechnou stejnou diagnózu jako Petra, v Česku přibývá. Ročně je registrováno na sedm set nových pacientů. V registru roztroušené sklerózy (ReMuS) jich je v současné době okolo patnácti tisíc.

Diagnózu si nejčastěji vyslechnou lidi kolem třicátého roku života, nemoc postihuje spíš ženy, kterých je více než 70 procent. Podle lékařů mají pacienti obvykle něco společného: hektický životní styl, vysoké pracovní nasazení a permanentní stresový režim.

Právě v období stresu, který představuje jakýsi spouštěč, většinou přichází první ataka. "Mnoho pacientů vzpomíná, že ji zažili například během zkouškového období nebo státnic," říká doktorka Hana Řeháčková.

Co je to ereska

Roztroušená skleróza spadá do skupiny autoimunitních nemocí, při kterých imunitní systém poškozuje tělo. Obal vláken nervového systému ovlivňuje

schopnost mozkových buněk komunikovat s míchou. Jedná se o nevyléčitelné onemocnění, které ale mohou utlumit léky. Je to však individuální – někdy je nemocný postupem let zcela upoután na lůžko. Objevovat se mohou i potíže s řečí a pamětí. K úmrtí obvykle nedochází v důsledku neurologického postižení, ale na komplikace s nemocí spojené, například infekce či embolie.

V Česku je patnáct center pro léčbu roztroušené sklerózy, z toho čtyři v Praze. Jejich kapacita však zdaleka nestačí, a tak ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze čeká nový pacient na příjem až šest měsíců.

  

První příznaky

  • Poruchy zraku. Častým prvním příznakem roztroušené sklerózy bývá zánět       zrakového nervu.
  • Změny citlivosti
  • Bolest a svalové křeče
  • Pokles aktivity
  • Potíže s rovnováhou
  • Poruchy močení a sexuální dysfunkce
  • Nepozornost a náladovost
Zdroje:
Vlastní