Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Zakladatel WikiLeaks Assange byl zatčen, z ambasády ho vyvlekli

Aktualizováno: Zakladatel WikiLeaks Assange byl zatčen, z ambasády ho vyvlekli
Assange krátce po dnešním zatčení | zdroj: Profimedia

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange byl ve čtvrtek zadržen v Londýně. Tam se od roku 2012 skrýval na ekvádorské ambasádě.

Ekvádor Assangeovi odňal azyl, protože porušoval mezinárodní úmluvy a pravidla provozu ambasády, napsal na twitteru ekvádorský prezident Lenín Moreno. 

Švédsko na Australana v roce 2010 vydalo zatykač kvůli obvinění ze znásilnění. Assange, který roce 2006 založil server WikiLeaks, jenž zveřejnil statisíce utajovaných dokumentů, se na ambasádu uchýlil kvůli hrozbě vydání do Švédska. 

I poté, co bylo zastaveno vyšetřování ve Švédsku, je platný zatykač, který na něj vydali Britové kvůli tomu, že odmítl přijít k soudu.

Soud v Londýně později ve čtvrtek shledal Assange vinným z porušení podmínek kauce v souvislosti s obviněním ze znásilnění ve Švédsku. Do dalšího soudního stání 2. května zůstane ve vazbě

Assange může být i v současnosti vydán do USA, kde mu hrozí stíhání za zveřejnění tajných dokumentů. Ekvádorský prezident ale prohlásil,  že dostal záruku, že Assangeho Britové nevydají do země, kde by mu hrozil trest smrti. To dnes potvrdil i náměstek britského ministra zahraničí Alan Duncan.  Právě kvůli obavám z vydání do USA Assange odůvodňoval svůj strach vyjít z ambasády. Odtud ho dneska museli doslova vyvléci. 

zdroj: youtube.com

Zdroje:
čt24, rozhlas.cz