Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Zaorálek: Vláda pomalu umírá. Předčasné volby jsou nejlepším řešením

Zaorálek: Vláda pomalu umírá. Předčasné volby jsou nejlepším řešením
Lubomír Zaorálek | zdroj: Mediafax

Po senátních volbách má v horní komoře jasnou převahu ČSSD. Budou sociální demokraté brzdit vládu premiéra Petra Nečase (ODS)? O tom přišel mluvit místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Zaorálek odmítl, že by teď ČSSD chtěla „zničit“ všechny zákony, které navrhuje současná vláda. „Nechceme rozmetat všechno, co vidíme,“ uvedl. Přesto připomněl, že je jeho strana připravena na předčasné volby a nabízí vlastní kompromisní návrh státního rozpočtu.

„Vláda nemá mandát na dlouhodobá rozhodnutí. Kde bere jistotu, že může prosazovat penzijní reformu? Nemůže se to dělat na základě jednoho volebního výsledku. Mají-li být penzijní reformy nebo církevní restituce úspěšné, musí mít širší zázemí,“ zdůraznil Zaorálek v pořadu na stanici Radiožurnál. U dlouhodobých zákonů by se prý vždy mělo dosahovat široké shody v parlamentu.

Předčasné volby jsou podle Zaorálka nejlepším řešením, protože vláda pomalu umírá a není schopná přijít s žádnou lepší koncepcí. Připomněl, že se bude znovu hlasovat o daňovém balíčku, který byl odmítnut Senátem i sněmovnou.

Zdroje: