Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zapomeňte na multivitamíny. Před nemocemi děti ochráníte tím, co máte ve spíži

Zapomeňte na multivitamíny. Před nemocemi děti ochráníte tím, co máte ve spíži
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Česnek nebo třeba brokolice mají na imunitu skvělý vliv, do svačinové krabičky by si je ale rodič netroufl dát ani sobě, natož dítěti. Co tedy pomůže dětem posílit imunitu a zároveň u toho nehrozí, že svačina poletí rovnou do koše? Třeba takové jáhly v pomazánce pravděpodobně vůbec neodhalí... 

Oříšky a semínka

Vyzkoušejte různí variace - třeba raw pomazánky, doma pečené müsli, sušenky, slané i sladké, jak je libo. Přidat můžete také konopné semínko, které je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin důležitých pro regeneraci organismu.

Rakytník

Má velmi specifickou chuť a ne každému chutná. Můžete zkusit různé sirupy, doma vyráběné šťávy a koncentráty, ale nejspíše skončíte u různých bonbonů a pochutin. Ale proč ne? S rakytníkem jsou přes zimu dobroty povoleny. Ba přímo doporučeny!

Šípek

Ve formě silného čaje do termosky je úplně nejlepší. Šípkový čaj můžete také namíchat do jiných šťáv s vodou, skvěle chutná třeba s malinovou. Děti někdy nepohrdnou ani šípkovou marmeládou na pečivu.

Jáhly

Patří k nejdůležitějším zahřívacím potravinám a máte-li možnost dát dítěti do školy teplou jáhlovou kaši do termosky, hezky ji oslaďte, posypte oříšky nebo kakaem a neváhejte. I studený jáhlový dezert s ovocem ve skleničce je moc fajn. Tělo se zaraduje a stane se méně náchylné k infekcím. Miluje-li dítě pomazánky, dají se nastavovat mixovanými vařenými jáhlami.

Ovesné vločky

Dají se připravit na tisíc způsobů. Jsou skvělým zdrojem beta-glukanů, které zvyšují odolnost proti bakteriálním i virovým infekcím. Kaše, sušenky, rostlinné burgery, sypké směsi s ovocem nebo pomazánky. Bereme!

Jogurty

Kvůli probiotikám stimulují imunitní systém a jsou dobrou prevencí proti virózám. A když už zaútočí, tělo se správnou střevní mikroflórou si s bacily poradí mnohem rychleji.

Červená a oranžová zelenina a ovoce

Zaměřte se na papriky, mrkev, jablka, nektarinky, mandarinky či pomeranče – obsah karotenoidů zajišťuje zdravé fungován našich tělesných buněk.

K svačince můžete dát dítěti cokoliv vhodného, ale aby jeho kondice byla co nejlepší, je dobré dodržet následující pravidla:

Dostatek bílkovin

Tělo, které strádá nedostatkem bílkovin (například, když dítě žije jen z pečiva nebo sladkostí), má oslabenou imunitu, horší se regenerace, hojení ran i rekonvalescence po nemoci. Dítě je unavené, bledé a špatně se soustředí.

Dostatek zdravých tuků a vitamínů B a D

Doma si dejte rybu, drožďovou pomazánku, avokádo nebo pomazánku z tuňáka. Zdravé tuky a vitamíny skupiny B zajišťují energický provoz organismu, důležitý pro imunitu je také vitamín D, kterého ze slunečního záření v zimě ubývá. Jedním z příznaků nedostatku vitamínu D je také snížená imunita a častá nemocnost.

Rekonvalescence trvá dvojnásobnou dobu, co samotná nemoc. Pokud dítě nemůže v tuto dobu být doma, zbavte ho v tuto dobu tělesné výchovy, zbytečné zátěže a vyvarujte se prochladnutí. A posilujte imunitu i doma. A hlavně – dbejte v té době na to, aby se pořádně vyspalo. 

Čím hůře se dítě zregeneruje po nemoci, tím častěji budete začínat stále od začátku…

Zdroje:
Vlastní