Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Zapomeňte na pečivo, radši ořechy a sušený hmyz. Co nasypat do krmítek

Zapomeňte na pečivo, radši ořechy a sušený hmyz. Co nasypat do krmítek
Nejčastějšími hosty krmítek jsou sýkorky | zdroj: Profimedia

Brzy uhodí mrazy a začne čas přikrmování ptáčků. Pro mnohé patří sýkorky na krmítku ke koloritu Vánoc i zimních měsíců. Víte ale, jaké ptáky můžete na krmítku potkat a čím je správně pohostit, abyste jim neublížili? 

Domácí krmítko na okně, na balkoně, lodžii nebo na zahradě bude plné sýkorek, které patří k nejčastějším návštěvníkům. Ale potkat tu můžete i brhlíka, vrabce, červenky, pěnkavy, zvonka nebo i drzé straky a kosy. Hlavně, když jste štědří na ořechy nebo jablíčka.

Ideální hostina se může skládat z prosa (jáhly), pšenice, olejnatých semínek (slunečnicová, lněná, dýňová), máku, oříšků a komu zbývají z chovu různých plazů a obojživelníků mouční červi (dají se také koupit ve zverimexu), ten ptáčkům udělá velkou radost. Málo se ví, že ptáčky potěší i kousek syrového masa nebo sušený hmyz určený pro akvarijní a terarijní zvířata.

Bezkonkurenční jsou oříšky a tuk, který dodá ptáčkům v mrazech energii. Je vhodné upřednostnit české ořechy (vlašské a lískové), ptačí strávníci ale nepohrdnou ani vyzobáním rozpůleného kokosu. Z tuku volíme sádlo, lůj – nesolené. Když mrzne nebo je dlouhodobě sucho, vše ještě vylepšíte hrnečkem s vodou nebo jiným pítkem. Z našich jídel můžete přilepšit ptáčkům vařenou rýží nebo strouhanou mrkví.

Naopak je se vyhněte přepáleným tukům, uzeninám, kořeněným jídlům, slaným tukům, sladkým vločkám a cereáliím. Zapomeňte i na pečivo, drobky, kynuté těsto či těstoviny. Vhodný není ani drobný strouhaný kokos (ten jen mokrý, čerstvý k vyzobávání).

Až půjdete do lesa nebo na louku na vycházku, můžete také pomoci plašším druhům ptáků (kosi, datli, žluny, strakapoudi) a místním obyvatelům přežít zimu. Ptáci určitě přivítají vše, co je již v seznamu pro "domácí ptačí krmítko", ale přidat můžete i lesní plody a jablka, šípky, jeřabiny, sušené ovoce, rozinky či ovesné a pšeničné vločky. 

Pozor na lojové koule 

Přestože se lojové koule prodávají v síťce, předtím, než ji ptáčkům naservírujete, z ní sundejte síťku. Obalte ji do drátku nebo ji vložte do speciální klícky podobné té, ve které se dává morčatům a hlodavcům seno. Lojovou kouli také do chráněného krmítka můžete položit.

Textilní umělá síťka totiž se do drobných drápkatých nožiček zamotává, což pak pro ptáka znamená jistou smrt vysílením.

Krmení labutí a kachen

Je už obecně známo, že suchým pečivem labutě a kachny nepohostíte, spíše jim ublížíte. V zimním období, zejména když pořádně přituhne, jim ale uděláte radost listy různých druhů salátů, nastrouhanou mrkví, slupkami z kořenové zeleniny, vařenou rýží, pšenicí, kukuřicí a můžete použít i směsi pro křečky, hlodavce. Ve specializovaných obchodech jsou pak k dostání i granule pro vodní ptactvo.

Zapojte se do sčítání

Chcete být užiteční, nebo se o ptačí krmení zajímat víc? Každý rok se lidé mohou zúčastnit sčítání ptáčků na krmítku. Tuto zimu se akce se nyní koná ve dnech 10. až 12. ledna 2020 a více informací a novinek najdete na stránkách ptacihodinka.birdlife.cz.

Loni se sčítání zúčastnilo 10 tisíc dobrovolníků a napočítali společně 246 tisíc ptáčků. Kdo myslíte, že byl nejčastějším návštěvníkem krmítek v roce 2019?

  1. Všechny druhy sýkorek (nejčastěji koňadra, méně pak modřinka a další)
  2. Vrabec polní i domácí
  3. Stehlík, kos, hrdlička, pěnkava, straka

Špatnou zprávou byl nižší stav kosů, než je obvyklé. Na vině byl africký virus Usutu přenášený komáry, který rok předtím kosí populaci postihl. 

Zdroje:
Vlastní