Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zaslouží si výročí konce blokády Leningradu 'svatokrádežný karneval'?

Zaslouží si výročí konce blokády Leningradu 'svatokrádežný karneval'?
Výročí prolomení blokády Leningradu (Petrohradu) připomene velká vojenská přehlídka | zdroj: Profimedia

Blokáda Leningradu - nyní Petrohradu - si v letech 1941 až 1944 vyžádala nejméně 800 tisíc životů. Sedmdesáté páté výročí prolomení blokády má v neděli uctít obří vojenská přehlídka. Místní považují akci za urážku přeživších, jejich protesty ani petice však ministerstvo nezajímají. 

Odpůrci přehlídky, které se má v neděli u slavného muzea Ermitráž zúčastnit na 2500 vojáků i legendární tank T-34, zdůrazňují, že půjde o další propagandu militarismu nynějším režimem Vladimira Putina. Přehlídka podle odpůrců akce uráží památku těch, kteří přežili hrůzy 872 dnů obléhání Leningradu nacistickou armádou.

"Jsem proti militarismu," řekl Jakov Gilinskij (87), který blokádu přežil. Za nejlepší způsob uctění této zkoušky by pokládal minutu ticha či slavnostní koncerty, ale ne oslavy války. "Válka je strašná," prohlásil.

V někdejší metropoli carského Ruska žije 108 tisíc veteránů a přeživších blokádu. Ve městě, které před válkou čítalo tři miliony obyvatel, se více než 800 tisíc lidí stalo oběťmi hladu, nemocí a bomb. Mnozí historici se domnívají, že tento počet mohl být ještě vyšší.

Gilinskij si vzpomíná na nákladní vůz plný mrtvol, který jako dítě viděl z okna. "Vůz je po zimě sbíral z ulice," vyprávěl.

"Svatokrádežný karneval"

Patří k 5000 signatářům petice, vyzývající úřady, aby zrušily "svatokrádežný karneval". Petice také upozorňuje, že úřady dosud nezhotovily úplný seznam lidí, kteří zahynuli během obléhání. Tisíce vojáků, kteří se pokoušeli prolomit obklíčení, zmizely a nikdy se nedočkaly pohřbení.

Historik Vjačeslav Krasikov je taky šokován. Během blokády jeho matka musela sdílet lůžko s mrtvou sestrou, protože jejich matka byla příliš slabá, než aby ji pohřbila. Pořádat vojenskou slávu je podle něj stejné jako pořádat přehlídky v koncentračních táborech. "Lidské tragédie by se měly připomínat jinak. Je divné, že tak prosté věci nejsou jistým lidem jasné," napsal.

"Pořádat přehlídku je především nemorální vůči obětem," řekl historik Daniel Kocjubinskij, podle kterého by jakákoliv vzpomínka na obléhání měla především odsoudit tehdejší úřady. Tehdejšímu komunistickému vládci Josifu Stalinovi vytýká, že město ponechal na holičkách, a obětoval životy tisíců vojáků při pokusech prolomit obklíčení.

Bude a tečka

V průzkumu, uspořádaném serverem Fontanka, byla proti přehlídce více než polovina z 3000 lidí, kteří se vyjádřili. Úřady odmítly výsledek komentovat.

"Máme na programu přehlídku a uděláme ji," řekl zástupce ministerstva obrany pod podmínkou anonymity. Přehlídka podle něj představuje "vojenský rituál", a ne slavnost. Kadeti, tedy žáci vojenských škol, kteří mají pochodovat v dobových uniformách spolu s tanky, raketomety a obrněnými vozy, si tak podle něj vštípí ideu obrany vlasti.

Podle Zinajdy Arseněvové (84), která zažila dva roky blokády, "město bojovalo, nečekalo jen pasivně na smrt". "Je to naše společné vítězství," míní.

Analytik Alexandr Golc se domnívá, že přehlídka ilustruje přeměnu Ruska v "militaristický stát". Země organizuje každým rokem velké vojenské přehlídky, z nichž hlavní se odehrává 9. května. Kreml podle Golce využívá oslav sovětského vítězství nad nacistickým Německem k posílení svého postavení. "Vzpomínka na národní tragédii se přeměnila v optimistickou vlasteneckou podívanou," usoudil.

Zdroje:
ČTK, AFP