Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zastaví hořící telefony šílené závody výrobců smartphonů?

Zastaví hořící telefony šílené závody výrobců smartphonů?
Takhle to vypadá, když vám Samsung Galaxy Note 7 vybuchne v ruce | zdroj: Profimedia

Apple, Google a mnozí čínští konkurenti si nejspíš mnou ruce. Samsung, největší výrobce smartphonů na světě, je totiž v hlubokých problémech. Brzy po uvedení novinky Samsung Galaxy Note 7 na trh začátkem letošního srpna se začaly objevovat zprávy o tom, že telefony se po zapojení do nabíječky mohou vznítit. Později se objevily i zprávy popisující vznícení při běžném používání.

Ve Spojených státech novopečení majitelé telefonu přišli například o auto, vypálili hotelový pokoj nebo dokonce celý dům. Po asi 35 incidentech vzplanutí telefonu hlášených z celého světa se Samsung rozhodl k bezprecedentní akci: výměně všech dosud prodaných kusů, celkem asi jednoho milionu telefonů.

Mezitím například americká Federální letecká správa vydala doporučení, aby cestující v letadlech tyto mobily nezapínali a ani nenabíjeli. To samé učinila Evropská agentura pro bezpečnost letového provozu.

Během září se Samsungu povedlo vyměnit většinu telefonů Galaxy Note 7 v Jižní Koreji a zhruba polovinu v Evropě a USA. Ukázalo se ale, že to nestačí. Ačkoliv nové telefony byly vybaveny jinou baterií od jiného dodavatele, samovznícení přístrojů pokračovala. Samsung proto 10. října oficiálně ohlásil zastavení prodeje i veškerých výměn.

zdroj: YouTube.com

Také české zastoupení firmy vydalo tiskovou zprávu, ve které "důrazně žádá, aby zákazníci přestali mobilní telefon používat, zálohovali svá data a uvedli přístroj do vypnutého stavu". V současné době Samsung připravuje se svými obchodními partnery nový program výměny. Zákazníci si budou moct vyměnit Galaxy Note 7 za Galaxy S7, případně Galaxy S7 edge. Přitom si buď můžou nechat vyplatit rozdílovou částku za pořízení jiného modelu, nebo vrátit plnou částku za pořízení Galaxy Note 7.

Dosud ovšem stále nebyla vyřešena klíčová otázka: proč vlajková loď řady mobilních telefonů Samsungu podléhá samovznícení? Zpočátku se zdál být problém v baterii, která obvykle vždy bývá prvním obětním beránkem, když jde o hoření mobilů (nebo elektro-mobilů, hoverboardů či dokonce i letadel jako v případě Boeing 787 Dreamliner).

PROČ BATERIE HOŘÍ?

V lithium-iontové baterii je uskladněno velké množství energie, která je postupně uvolňována elektrochemickou reakcí mezi katodou, anodou a elektrolytem. Tyto od sebe musí být odděleny separátory. Pokud je ovšem separátor poškozen, může to vést k okamžitému uvolnění velkého množství energie, a tedy vzplanutí či explozi.

Jenže když začaly hořet i vyměněné telefony, vyšlo najevo, že problém bude nejspíš ukryt někde hluboko v návrhu samotného telefonu. Podle některých zpráv se vznícení odehrálo v době, kdy byl telefon nabíjen s pomocí neznačkového kabelu s konektorem USB Type-C. Odborníci proto radí: nenabíjejte neznačkovými kabely, ničím telefon nepřekrývejte a nenechávejte ho ležet na přímém slunci.

Testeři Samsungu chybu usilovně hledají, ale dosud nebyli schopni problém se samovznícením laboratorně reprodukovat. Ze zhruba milionu prodaných telefonů bylo samovznícením postiženo několik desítek, maximálně stovek kusů.

Konec "závodů ve zbrojení"?

Množí se také hlasy, že především zpočátku Samsung situaci nezvládl. Razantní pokles ceny akcií firmy proto dává nyní spekulantům příležitost levně nakoupit zajímavý titul. Tak velká firma, jako je Samsung, se totiž brzy oklepe a poměrně razantní řešení v podobě zastavení výroby a výměny za jiný model je důkazem, že manažeři v Jižní Koreji se po dvouměsíčním martyriu konečně zmátořili.

Samsung není jediný výrobce mobilů, kterého problémy se samovznícením postihly. V minulosti musel totiž řešit dokonce i Apple se svými telefony iPhone. Likvidační to pro jihokorejského giganta sice nebude, i když ztráty na provozním zisku kvůli stažení série Note 7 odhaduje na tři miliardy dolarů. Jistě to ale hraje do karet konkurenci. Těžit z "cizího neštěstí" by mohl nejen Apple, jehož akcie v úterý dosáhly letos nejvyšších čísel, ale i Google nebo tchajwanský výrobce HTC. 

Co je ale pro spotřebitele daleko zásadnější - hořící samsungy by mohly zpomalit šílené závody výrobců chytrých telefonů, kteří tak trochu ohluchli vůči varovným hlasům svých inženýrů. 

Zběsilá snaha vysílat na pulty obchodů každý rok nebo dva "nový, zcela revoluční" telefon totiž, jak ukazuje skandál Samsungu, narazila na technické hranice, nebo minimálně na limity lithium-iontové baterie. Pokud se výrobci budou snažit vyhnout tragickému scénáři svého konkurenta, budou muset zpomalit a přehodnotit taktiku.

Spotřebitelé se teď navíc možná konečně začnou v obchodech ptát nejen po telefonech, které jsou nabité nejnovějšími funkcemi, ale také po přístrojích, které jsou spolehlivé. Právě toto kritérium totiž ve zběsilých "zbrojních" závodech výrobců smartphonů zcela vypadlo ze spotřebitelského slovníku. Než jste totiž stihli zjistit, že je váš chytrý telefon vlastně nespolehlivý, na trhu se objevila novinka. Telefon hořící přímo ve vašich rukou ale jen těžko přebije jakákoli nejmodernější funkce. Nebo ne?

Zdroje:
Vlastní