Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zelení i přes výhrady podpoří protikorupční balíček

Zelení i přes výhrady podpoří protikorupční balíček
zdroj: tisková zpráva

Strana zelených se chystá ve sněmovně podpořit protikorupční balíček, přestože k němu má své výhrady. Podle předsedy zelených Ondřeje Lišky je schválení balíčku krok správným směrem.

"Z navrhovaných opatření máme jisté výhrady a pochyby pouze o institutu agenta-provokatéra, jehož přínosy a možná rizika se chystáme společně s odborníky ještě posoudit," uvedl Liška. Tento názor sdílí i s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergrem.

V balíčku zeleným chybí opatření, která by vedla k transparentnímu financování politických stran a stanovení limitů pro financování volební kampaně.

"Důležitý je také návrh zákona o zadávání veřejných zakázek, vzhledem k tomu, že korupční praktiky jsou prokazatelně nejčastější právě u veřejných zakázek," doplňují zelení.

Zelení si myslí, že by se ministerstvo vnitra mělo zaměřit na zákon o státní službě. "Ten by vedl k profesionalizaci státní správy a odpolitizování úředníků," uvádějí zelení s tím, že přijetím zákona by byl boj proti korupci výrazně posílen.

"Jsme stranou s průhledným financováním a bez jediného korupčního skandálu, proto náš boj proti korupci není na rozdíl od ostatních stran jen trikem na voliče. Vládní návrh podpoříme, zároveň však upozorňujeme, že bez přijetí služebního zákona budou všechny pokusy o omezení korupce vždy jen polovičaté," shrnuje Liška.

                                                                                                                                www.parlamentnilisty.cz