Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Komentář: Zeman versus Sobotka: Buran proti nešikovi

Komentář: Zeman versus Sobotka: Buran proti nešikovi
Snímek, který se zapíše do dějin | zdroj: Profimedia

Premiér nepodal demisi, ale prezident ji přijal. Tohle se může stát jen v Česku. Anebo znáte jinou zemi, kde se něco takového už přihodilo?

Buranizace české politiky postoupila na novou, vyšší úroveň. Zasloužil se o to Miloš Zeman a jeho hradní ansámbl, který stojí za reality show z nejvyšších pater české politiky.

Když se před tuctem let začal v Česku vysílat Big Brother (TV Nova) a jeho konkurence VyVolení (Prima), nikdo nemohl tušit, že politická verze téhle šmírácké podívané se jednou bude vysílat z Pražského hradu. A kdo by si tehdy pomyslel, že v ní budou vystupovat prezident a premiér.

V hradní verzi Velkého bratra chybělo hlasování diváků o tom, kdo má z "vily" vypadnout a kdo má pokračovat s vyhlídkou tučné odměny. Jinak byla tiskovka na Hradě s "VyVolenými" Milošem Zemanem a Bohuslavem Sobotkou dramatickou až strhující (především ale trapnou) podívanou plnou  invektiv a sarkastických poznámek.

Miloš trýzní Slávka

V kostce připomínka epizody, která by se mohla jmenovat "Miloš trýzní Slávka": Prezident nalíčil na Sobotku past. Připravil ceremoniál, jako kdyby mu premiér měl předávat demisi. Přinejmenším od rána (sám to přiznal), náruživý čtenář teletextu věděl, že Sobotka nepřijede na Hrad s podepsanou demisí, ale bude ji chtít s prezidentem teprve konzultovat.

Přesto prezidentův mluvčí ještě před schůzkou s prezidentem pokynul Sobotkovi, aby se před kamerami vyjádřil ke své demisi a Zeman ho hůlkou jako malého kluka povýšeně vykázal ke stojanu s mikrofonem. "Nastav si to, támhle to máš to obráceně," peskoval ho.

Prezident si převahu zjevně užíval. Jízlivě děkoval Sobotkovi za práci, kterou odvedl jako premiér a upozornil, že ceremoniál už nebude opakovat. Když Sobotka na brífinku začal líčit svůj pohled na věc, otočil se k němu zády a odšoural se do vedlejší místnosti.

Pokud by tuto scénu sledoval člověk neznalý českých politických reálií, mohl by se domnívat, že přihlíží nějaké divadelní scéně. Takové absurdní drama by ale nevymyslel ani (dramatik) Václav Havel.

Miloš Terminátor

Je tahle "demise nedemise" k pláči nebo k smíchu? Záleží na tom, jak vážně politiku berete. V každém případě je k zamyšlení.

Zeman i Sobotka politiku vážně berou. První z nich se nicméně chtěl při setkání s druhým bavit na jeho účet. Zjevně ho chtěl ponížit. Poučoval ho jako malého kluka.

Je přitom jasné, že za hradním extempore byla Zemanova zlomyslnost a pomstychtivost. Sobotka patřil mezi sociálnědemokratické poslance, kteří pro Zemana v roce 2003 nehlasovali v (tehdy ještě parlamentní) volbě prezidenta, a tak způsobili jeho porážku a živoření na Vysočině.

Jenže už tehdy ve vzduchu visel vzkaz Hasta la vista, baby. A Miloš Terminátor se vskutku vrátil.

Srdce mu muselo zaplesat, když si Sobotka tak naivně naběhl na jeho vidle a ohlásil demisi.

Časy se mění

Bylo zřejmé, že Zeman si Sobotkovu demisi chce vyložit jako rezignaci premiéra, a ne jako demisi celé vlády. Premiér se dovtípil, že udělal nešikovný tah, a tak otočil. Přijel na Hrad pouze "konzultovat situaci", aby si ověřil, jak to prezident vlastně myslí.

Pokud by Sobotka předal Zemanovi svoji demisi, měl by ho prezident v hrsti. Blahosklonně by ji přijal a zbytek vlády (včetně Andreje Babiše na financích) by mohl ponechat ve funkci. Jen by jmenoval nového šéfa vlády. Není pochyb, že by se našel někdo, kdo by sesli letního premiéra vzal.

  profimedia-0331225114 Zeman odchází, aniž by nechal Sobotku domluvit | zdroj: Profimedia

Ve čtvrtek večer se prezident v televizi Barrandov netajil s tím, že chce "přítele" Slávka vyšachovat. "Jediný, kdo by se měl vyměnit je premiér," pravil.

Co na tom, že ústava pokládá demisi premiéra za demisi celé vlády. Stačí si přečíst článek 68 ústavy (zde) a je patrné, že vláda stojí a padá s premiérem nikoli s prezidentem. A když Zeman odvolával Petra Nečase a později Jiřího Rusnoka, měl v rukou demise podepsané pouze premiéry. Nenapadlo ho pochybovat o tom, že s demisí ministerského předsedy padá celý kabinet.

Na tohle se však nedalo spoléhat, protože Zeman záhy po svém nástupu na Hrad prohlásil, že "pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský". Co víc, časy i premiéři se mění.

Teď se Sobotka vrátil na začátek. Poznal, že se dopustil chyby (anebo si to konečně nechal vysvětlit) a udělal to, co měl udělat na hned počátku – podal žádost o odvolání ministra financí. 

Jak s ní prezident naloží? Článek 74 ústavy je jednoznačný: "Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády." To ale neznamená, že Zeman nebude hledat prostor pro vlastní kreativitu.

Únor je za humny

Miloš Zeman chtěl předvést Sobotku jako naivního prosťáčka. To se mu (aspoň zčásti) povedlo. Avšak sám se při tom odkopal a upozornil na své buranství.

Leckoho při pohledu na Zemana šermujícího hůlkou napadla otřepaná otázka: Opravdu si "zasloužíme" takového prezidenta? Leckdo přitom mohl prozřít a leckdo si tuhle epizodu z Big Brother může pamatovat.

Ostatně, do prezidentských voleb (v únoru příštího roku) není až tak daleko.

Zdroje:
Vlastní