Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Zeman vyje s Okamurovými vlky

Komentář: Zeman vyje s Okamurovými vlky
Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě při jmenování Andreje Babiše premiérem | zdroj: Profimedia

Kdo chce s vlky žít, musí s nimi výt. Miloš Zeman chce žít a do voleb jít s podporou smečky Tomia Okamury. Proto s ní bude výt.

Tomio Okamura a Miloš Zeman si dokážou vyhovět.

Prezident dodal vůdci strany za přímou demokracii legitimitu tím, že ho uvedl do politického salonu (zařadil SPD mezi respektované partaje). Tomio Okamura (japonsky:  岡 村 富夫) zase Zemanovi umetl cestu ke druhému termínu na Hradě. Vzdal se myšlenky kandidovat na prezidenta v lednových volbách. Tím Zemanovi přihrál hlasy nacionálně a protievropsky orientovaných voličů.

Teď prezident zavítá na sjezd okamurovců. Bude se tam v sobotu ucházet o podporu partaje, jejíž členové šíří falešné zprávy, vyznávají se k obdivu k Vladimiru Putinovi a chtějí nasadit ohlávku veřejným médiím.

Cynikův veletoč

Prezidentova příchylnost k Okamurovi nemusí být až tak překvapivá. Vždyť Zeman navrhoval zestátnění televize a rozhlasu už před lety a na východ ke gosudaru Putinovi a velkému čínskému kormidelníkovi Si Ťin-pchingovi se pravidelně jezdí školit, jak "stabilizovat společnost".

Miloš Zeman býval prozápadním politikem. Jeho vláda (1998-2002) přivedla Česko do NATO a zahájila rozhovory o vstupu do země do Evropské unie. Teď se však spřáhnul s partají, která chce Česko z obou společenství vytáhnout.

Ti dříve narození, mezi které se autor článku řadí a kteří pamatují Zemana z devadesátých let minulého století, mnohdy nevycházejí z údivu nad prezidentovými preferencemi. Mohou se jen dohadovat, co za jeho přeměnou vězí, do jaké míry se na ní podílí alkohol (nejen becherovka a slivovice), cukrovka, neuropatie, vyřizování účtů s politickými protivníky a nezřízená touha po moci.

Filozof a někdejší ministr školství Jan Sokol se přiklání k poslední variantě a tvrdí, že ze Zemana se stal cynik. "Vsadil na to, že v politice vyhraje stůj co stůj a je ochoten udělat ledacos, aby body získal," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Je to patrné právě na Zemanovu vztahu k okamurovcům.

Zdivočelá smečka

Dřív se sociální demokrat Zeman vymezoval vůči extremistům všeho druhu. Teď se s nimi spojil.

Republikánům Miroslava Sládka se v devadesátých letech vysmíval. Sládkovci přitom byli okamurovcům nápadně podobní. Shodovali se například v postoji k Evropské unii a NATO. Republikáni byli proti vstupu do těchto institucí, SPD je pro to, abychom se z nich odporoučeli.

Sládkovy výstupy se nápadně podobaly Okamurovým. Byl to nepřetržitý tok opakujících se vět. Rozdíl je v tom, že zatímco Okamura vede pravověrné Čechy do boje s vyznavači islámu, Sládka proslavilo tažení proti "cikánům".

Sládkovi se Zeman vysmíval. Nazýval ho podvodníkem a dělal z něj ignoranta. Přesvědčit se můžete zde. O jeho poslanecké skupině se vyjadřoval jako o "zdivočelé smečce".

O Okamurovi a jeho smečce se však vyjadřuje, jako když másla ukrajuje, opatrně až uctivě. "Okamurova SPD bývá některými komentátory označována za extremistickou. Já ale nevidím nic extremistického na straně, která hlásá přímou demokracii. Tu já hlásám taky… Sama o sobě přímá demokracie není extremistická. Je to nástroj vlády občanů nad politiky," pravil v pořadu Týden s prezidentem v televizi Barrandov.

Jenže Svoboda a přímá demokracie není jen partaj pro referenda všeho druhu. Prosazuje také zákaz islámu (víry) a chce odebrat sociální dávky lidem se záznamem v trestním rejstříku. Je to smečka, která na Facebooku sdílí ty nejhnusnější příspěvky.

Okamura na svém účtu třeba zveřejnil radu, aby lidé chovali prasata a chodili je "venčit" kolem mešit a dalších míst, kde se pohybují muslimové. Nacistický koncentrační tábor v Letech, ve kterém za druhé světové války zahynuly stovky Romů, zase líčil jako pracovní tábor pro lidi, kteří se vyhýbali řádné práci.

Vadí-nevadí, pane prezidente?

Pozor na dementy!

A jak to je vlastně s přímou demokracií, na kterou Zeman upozorňuje jako na bod, na němž se s Okamurou shodne?

V roce 1992 Zeman jako poslanec Federálního shromáždění (československého parlamentu) v debatě k zákonu o referendu poslance varoval před důsledky lidového hlasování a hloupostí prostého a hloupého lidu.

"Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt," upozorňoval v debatě. Přepis projevu naleznete zde.

Poté Zeman pravil, že mezi poslanci je přece jen "méně alkoholiků i dementů" než mezi "běžnými občany" a vyzval zákonodárce, aby rozhodování nepřenechávali davu.

Teď za referenda horuje a požadavek okamurovců na referendum o vystoupení Česka z Evropské unie samosebou podporuje, byť tvrdí, že pro czexit by sám nehlasoval.

Okamurův prezident

Okamura už Zemanovi vzkázal, za jakých podmínek SPD jeho obhajobu prezidentství podpoří. Chce, aby se prezident postavil za referenda, odmítl islám i muslimské uprchlíky a chránil zemi před Bruselem.

Jsou to podmínky shodné se současnými Zemanovými postoji. Vrchní velitel v posledních letech líčí Evropskou unii jako otravný spolek, který se nám plete do života a posílá nám nechtěné migranty.

Výt s Okamurovci proto pro Miloše Zemana nebude problém.

Zdroje:
Vlastní