Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Země, kde žijí lidé nejdéle: 15 rájů dlouhověkosti

Země, kde žijí lidé nejdéle: 15 rájů dlouhověkosti
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pokud nejste příliš spokojeni s tuzemskými poměry, máme pro vás dobrou zprávu. Na světě existují místa, kde se žije déle a v podstatě i lépe. Žebříček "ideálních" zemí sestavilo Světové ekonomické fórum, které na rozdíl od podobných seznamů nepracovalo jen s údaji o celkovém bohatství jednotlivých zemí, ale i s informacemi o zdraví populace.  

Ekonomické fórum seřadilo země podle průměrné délky života. Spojitost mezi životní úrovní a délkou života populace není žádnou novinkou. Vyspělejší země mají samozřejmě lepší a dostupnější lékařskou péči, a také i celková kvalita života tam bývá vyšší. 

Zajímavé ovšem je, že v některých bohatých zemích je délka života obyvatel nižší, než by mohla být, a to kvůli nárůstu mentálních obtíží a s nimi souvisejícímu růstu počtu sebevražd. 

Pojďme se ale podívat, kde se tedy žije nejdéle: 

10. místo – Jižní Korea (81,4 roku). V posledních několika letech tam průměrná délka života stoupala ruku v ruce s růstem střední třídy. V porovnání s ostatními zeměmi ze seznamu ale Jihokorejce trápí vysoká míra znečištění ovzduší.

ThinkstockPhotos-56793180 Sedmdesátileté milovnice taekwonda | zdroj: ThinkStock

Na stejné příčce je i Lucembursko se stejnou průměrnou délkou života. Maličká země to má v porovnání se zbytkem Evropy o dost snazší – menší počet obyvatel znamená také snazší přístup k lepší zdravotní péči, ale i zdravějšímu stravování.

9. místo – Norsko (81,5 roku). Průměrná délka života tam v posledních několika desetiletích stabilně roste díky poklesu dětské úmrtnosti. V Norsku je kromě toho víc lidí, kteří zůstávají aktivní do vysokého věku.

Úplně stejnou průměrnou délku života májí Britové, přestože jejich země patří mezi nejobéznější státy západní Evropy. Dožívat se vyššího věku Britům umožňuje kvalitní státní a soukromé zdravotnictví.

ThinkstockPhotos-527479309 Laponec krmí soby v oblasti Tromso na severu Norska | zdroj: ThinkStock

8. místo – Švédsko a Izrael (81.7). Za délku života vděčí Švédi podle OECD velmi kvalitní vodě.

Izrael se zase pyšní tím, že délka života jeho mužské populace patří k nejvyšším na světě, a to i přes povinnou vojenskou službu. To je ale celkový a průměrný stav země. Délka života v Jeruzalémě je v porovnání s ostatními městy nižší než průměrná. Můžou za to násilné incidenty, jejichž počet v posledních několika letech stoupl.

ThinkstockPhotos-467095795 Izraelci se těší dlouhověkosti i přes povinnou vojenskou službu | zdroj: ThinkStock

7. místo – Austrálie a Singapur (82,1 roku). Australané žijí déle díky zdravějšímu životnímu stylu a kvalitnější zdravotní péči. V Singapuru roste průměrná délka života už 30 let a to díky vysoké úrovni preventivní medicíny.

ThinkstockPhotos-521697445 Surfování není jen pro mladé | zdroj: ThinkStock

6. místo – Španělsko (82,4 roku). Španělům prodlužuje život jejich "středomořská dieta" se zeleninou, rybou a zdravými tuky z olivového oleje a oříšků.

ThinkstockPhotos-536680967 Ani důchodci ve Španělsku to nemají špatné | zdroj: ThinkStock

5. místo – Francie (82,6 roku). Za takové umístění vděčí Francie nízké míře obezity, která patří k vůbec nejnižším mezi státy OECD.

ThinkstockPhotos-99318978 Francouzům možná k dlouhověkosti přispívá i jejich pověstná záliba ve víně | zdroj: ThinkStock

4. místo – Švýcarsko (82,7). Bohatým Švýcarům prodlužuje jejich průměrnou délku života kvalitní zdravotní péče. Nejstarší Švýcarska, slavná Rosa Reinová, se o pár měsíců nedožila 113 let (narodila v roce 1897 a zemřela před pěti lety).

profimedia-0232738743 Žena, která se zatím ze všech Švýcarů dožila nejvyššího věku | zdroj: Profimedia

3. místo – Island a Itálie (82,9 roku). Odborníci na výživu prohlásili islandské stravování za vůbec nejlepší na světě. Islanďané jedí čerstvé ryby, vysoce kvalitní maso a mléčné produkty. Co do kvality stravování je hned v závěsu Itálie, kde sociální rozdíly nejsou tak velké jako jinde. Dovolit si kvalitní, zdravější potraviny tak může více lidí i v důchodovém věku. 

ThinkstockPhotos-490055348 V Itálii nejsou tak propastné sociální rozdíly jako jinde | zdroj: ThinkStock

2. místo – Japonsko (83,1 roku). Za poslední tři roky se Japonsko propadlo na druhé místo kvůli růstu počtu sebevražd mezi ženskou populací. Japonci se ale pořád dožívají úctyhodného věku, a to díky poměrně zdravému stravování.

ThinkstockPhotos-494150533 Japonci jsou svou dlouhověkostí pověstní | zdroj: ThinkStock

1. místo – Hongkong (83,5 roku). Život tamním obyvatelům prodlužuje kantonská záliba v "nebojovém" bojovém umění taiči, které udržuje aktivitu lidí do vysokého věku. Velmi prospěšná je také tamní obliba dušených jídel a čaje. 

ThinkstockPhotos-186054882 Tai či a čaj, to je hongkonžský recept dlouhověkosti | zdroj: ThinkStock

Zdroje: