Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Země mě zadusí, právě jsem vypil 18 sklenic whisky a další šílená poslední slova

Země mě zadusí, právě jsem vypil 18 sklenic whisky a další šílená poslední slova
George Washington na smrtelné posteli, Junius Brutus Stearns v roce 1851 | zdroj: tisková zpráva

Když se někdo alespoň trochu proslaví, musí počítat s tím, že se lidé jednou budou ptát, jaká byla jeho poslední slova a žádostivě čekat nějakou bizarní hlášku. A slova "Neboj, není nabitá" už nikoho neohromí. I proto, že už je vyslovil mimo jiné kytarista skupiny Chicago Terry Kath.

Nikdo samozřejmě nemůže říct, jestli Nostradamova poslední slova byla "Zítra už tady nebudu", jak se tvrdí, nicméně vzhledem k jeho životu a proroctvím se nelze divit, že se šířila napříč staletími.

Jedny z nejzajímavějších údajných posledních slov se připisují dramatikovi a básníkovi Oscaru Wildeovi. Když zemřel, nikdo o nich nemluvil ani nepsal. Týdny před svou smrtí si ale podle přátel opakovaně stěžoval na své zdraví a chudobu, v níž umíral. Prohlásil například: "Nemohu si dovolit dokonce ani umřít".

Mnohem zajímavější je ale druhá věta, kterou prý často opakoval. Takže – ať už to skutečně vyřkl jako svá poslední slova, či nikoli – považujme za poslední básníkova slova dekadentně poetické prohlášení: "Mé tapety a já bojujeme na život a na smrt. Jeden z nás bude muset odejít."

O tom, jak duchaplná a zapamatování hodná poslední slova budou, samozřejmě rozhoduje, jestli člověk ví, že ho skutečně od smrti dělí jen vlásek. Kath, kdyby se nezastřelil náhodou, by si jistě přál, aby si lidé pamatovali jinou větu…

Jak zněla poslední slova některých známých osobností?

"Promiňte, pane. Neudělala jsem to schválně." (francouzská královna Marie Antoinetta, 1794) Omluvila se katovi, že mu šlápla na nohu.

"Thomas Jefferson ještě žije." (americký prezident John Adams, 1826) Slova vyřkl poté, co se probral z bezvědomí. Nebyla to tak úplně pravda, protože Jefferson mezitím zemřel.

 "Země mě zadusí... Přísahejte, že rozříznete mé tělo, ať nejsem pohřben zaživa!" (skladatel Fryderyk Chopin, 1849) Úplně posledními slova ale byla méně teatrální, patřila rodině a odkazovala k jeho bývalé dlouholeté přítelkyni George Sandové: "Říkala mi přece, že umřu v její náruči."

"To je dobře." (americký prezident George Washington, 1799)

"Rád bych mléko. Dejte mi ho, prosím," (zpěvák Michael Jackson, 2009) Mléko přitom nemyslel jako nápoj, ale anestetikum.

"Nechte mě o samotě. Jsem v pohodě." (zpěvák Bob Marley, 1981) S těmito slovy poslal zdravotní sestru z pokoje.

"Běžte pryč. Poslední slova jsou pro hlupáky, kteří toho nestihli říct dost během života." (filozof Karl Marx, 1883). Odpověděl tak na otázku, jaká budou jeho poslední slova.

"Právě jsem vypil 18 sklenic whisky. Myslím, že to je rekord." (velšský básník Dylan Thomas, 1953)

"Právě naopak." (spisovatel Henrik Ibsen, 1906) Odpověděl na otázku zdravotní sestry, zda je mu už lépe.

"Jenom vy jste mě pochopil. Ale i tak špatně." (filozof George Wilhelm Friedrich Hegel, 1831) Poslední slova mířila k jednomu z jeho oblíbených studentů.

"Otevřete i druhou okenici, ať sem může víc světla." (básník a prozaik Johann Wolfgang von Goethe, 1832)

"Škoda, nyní je už na vše pozdě." (skladatel Ludwig van Beethoven, 1827)

"Oh, Bože, co se stalo?" (princezna Diana, 1997)

"Tak zase zítra, papa." (herečka Stella Zázvorková, 2005) slova patřila její hospodyni.

Vzhledem k tomu, že se na poslední slova ve vězení ptají odsouzenců před popravou, která je vždy zaznamenaná, poupravit je – jako se tomu možná v historii někdy stalo u slavných osobností – nelze.

"Takhle si dokazujete svou statečnost jako muži?" (diktátor Saddám Husajn, 2006)

"Teď bych chtěl mít neprůstřelnou vestu." (James Rodges odsouzený za vraždu dělníka, 1960)

"Chtěl bych poděkovat své rodině za všechnu její lásku a za to, že se o mě starala. A zbytek světa mi může políbit prdel." (Robert Alton Harris odsouzený v souvislosti s vraždou dvou dospívajících chlapců, 1992)

"Nedostal jsem své SpaghettiOs (typické americké nudle s dírkou, pozn.). Dostal jsem špagety. Chci, aby to novináři věděli." (Thomas J.Grasso, odsouzený za dvě vraždy seniorů, 1995) Stěžoval si na to, že ve vězení správně nevyslyšeli jeho přání posledního jídla před popravou.

Samostatnou kapitolou je pak moderátorka americké televizní Christine Chubbucková, která se v roce 1974 zastřelila v přímém přenosu: "V souladu s politikou televizní stanice Channel 40 přinášet vám co nejnovější krvavé události v živých barvách uvidíte první sebevraždu naživo…"

Zdroje:
Vlastní