Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zemřel Eddie Van Halen, jeden z nejlepších kytaristů všech dob

Zemřel Eddie Van Halen, jeden z nejlepších kytaristů všech dob
Eddie Van Halen | zdroj: Profimedia

Ve věku 65 let zemřel jeden z nejlepších a nejvlivnějších rockových kytaristů všech dob Eddie Van Halen. O úmrtí amerického hudebníka nizozemského původu informoval na twitteru jeho syn Wolfgang.

"Byl to nejlepší táta, jakého jsem si mohl přát. Každý okamžik, který jsem s ním mohl strávit na pódiu, byl dar. Mám zlomené srdce a myslím, že se s jeho ztrátou nikdy nevyrovnám," napsal Wolfgang Van Halen. V roce 2001 Eddie Van Halen oznámil, že má rakovinu jazyku. Trpěl těžkou artritidou a bojoval i s alkoholismem a drogami.

Rodák z Amsterdamu se s rodinou přestěhoval v roce 1962 do Kalifornie a počátkem 70. let založil se svým bratrem a hráčem na bicí Alexem kapelu Van Halen. Oba v ní navzdory několika personálním změnám byli od počátku dodnes, v roce 2007 vystřídal Michaela Anthonyho u baskytary Eddieho syn Wolfgang a k mikrofonu se vrátil David Lee Roth.

Van Halen prodali na 80 milionů zvukových nosičů, hned jejich prvního alba z roku 1978 se jen v USA prodalo deset milionů kusů. Jejich největším hitem je vedle instrumentálky Eruption se skvělým kytarovým sólem (živá verze ZDE) píseň Jump z roku 1984 (TADY). Ikonickou se stala i Eddieho kytara Frankenstein pomalovaná podle jeho vlastního návrhu červenými, bílými a černými pruhy.

Zdroje: