Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zima se po 20. lednu vrátí a vydrží, předpovídají meteorologické modely

Zima se po 20. lednu vrátí a vydrží, předpovídají meteorologické modely
zdroj: Mediafax

Po dvoutýdenní oblevě by se měla koncem příštího týdne vrátit do Česka nefalšovaná zima se sněžením i celodenními mrazy. Jde ovšem zatím jen o předpoklad založený na výpočtech meteorologických numerických modelů, které se mohou změnit.

Ochlazení ve třetí lednové dekádě už predikuje i dlouhodobá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu. Její úspěšnost je ovšem jen kolem 60 procent. Už několik dní se však téměř všechny modely shodují na tom, že by se mělo koncem příštího týdne výrazněji ochladit a mrazivé počasí s občasnými sněhovými srážkami pak vydržet delší dobu.

Ještě předtím ale zasáhne Česko další obleva, která nepotěší zejména milovníky zimních sportů. Pršet bude i na horách a denní maxima vyšplhají až k deseti stupňům.

Předpověď na středu slibuje relativně chladnější počasí s denními teplotami mezi dvěma a šesti stupni, které ovšem dlouho nevydrží. V 1000 metrech nadmořské výšky by mělo být kolem nuly. Na slábnoucí okluzní frontě se objeví slabý déšť nebo déšť se sněhem, ojediněle i mrznoucí srážky.

Ochlazení po 20. lednu?

Ve čtvrtek už se začne oteplovat a maximální teploty mají atakovat sedm stupňů. Na většině území bude podle meteorologů pršet, jen na severovýchodě v polohách nad 700 metrů nad mořem se přechodně objeví sněhové srážky.

Nejtepleji by pak mělo být v pátek a v sobotu, kdy může být i přes deset stupňů. Při tání sněhu a dešťových srážkách se opět nedají vyloučit vzestup hladin řek a záplavy. Na počátku příštího týdne začnou teploty postupně klesat a do vyšších poloh se vrátí sněžení.

Podle výpočtů numerického modelu GFS pak teploty od čtvrtka spadnou pod bod mrazu v celé střední Evropě. V noci by se měly pohybovat kolem minus pěti, přes den slabě pod nulou, a to s tím, že se může v dalších dnech ještě mírně ochlazovat.