Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Život vzácného nosorožce z Česka visí na vlásku. V Keni má vlastní bodyguardy

Život vzácného nosorožce z Česka visí na vlásku. V Keni má vlastní bodyguardy
Sudán se svými bodyguardy | zdroj: http://www.gofundme.com/olpejeta

Přežití vzácného druhu nosorožců bílých závisí jen na jednom jediném samci, který pochází s Česka a v keňské rezervaci ho neustále střeží se zbraní v ruce speciálně nasazená ochranka. Správě parku ale dochází peníze. Pokud osobní strážce přestane platit, svět nejspíš o bílé nosorožce definitivně přijde.  

Nosorožec Sudán strávil většinu života v české zoo, v prosinci 2009 se ale přestěhoval do keňské rezervace Ol Pejeta. Rezervaci ležící v centrální Keni nevybrali náhodou. Specializuje se totiž na ochranu nosorožců a s programem chovu černých nosorožců byla úspěšná.

Spolu se Sudánem do Keni putovaly i dvě samice. Život ve volné přírodě měl skupině dodat chuť k rozmnožování, jenže nosorožci se k tomu zatím příliš nemají. Další ráda stihla projekt na zachování vzácného druhu, na kterém Ol Pejeta spolupracuje také se ZOO Dvůr Králové, v říjnu, kdy v rezervaci zemřel samec Suni.

Sudán se tak stal jediným žijícím samcem na světě. A tak má nyní osobní ochranku, která ho hlídá 24 hodin denně. S nasazením života, jak říká Simor Irungu, jeden z rangerů Ol Pejety. "Čelíme mnoha pokusům pytláků a většině z nich úspěšně, ale často ve službě riskujeme vlastní životy," vysvětluje Irungu.

Nosorožci bílí se kdysi svobodně proháněli napříč Afrikou, od jihu Čadu přes Kongo až do Súdánu. Ještě před více než padesáti lety tuto oblast obývalo kolem dvou tisíc jedinců, ale už v roce 1984 jich podle WWF zbylo jen 15.

Ochráncům přírody se tehdy podařilo zvrátit jejich úplný zánik a zvednout během následujících deseti let jejich populaci na 30. Pytláci ale udeřili znovu s větší silou a vyplenili prakticky celou rezervaci. Poslední nosorožec bílý tam byl spatřen v roce 2006. O několik let později se do Ol Pejety přestěhoval Sudán a nosorožcům svitla nová naděje. Nyní je jich na světě celkem pět, tři z nich včetně Sudána žijí právě v keňské rezervaci.

Ochranka pro nosorožce je ovšem velmi nákladná. Rezervace ji dosud platila hlavně z příjmů z turistiky, jenže cestovatelů v poslední době výrazně ubylo kvůli nestabilní situaci v Keni i strachu z eboly. Rezervace tak přišla o dost peněz a správci Ol Pejety tak doufají, že se jim podaří sehnat potřebné prostředky pomocí crowd fundingu.  

"Udržovat tým rangerů v bezpečí je velmi drahé. Absolvují prvotřídní výcvik, mají nejmodernější vybavení od brýlí pro noční vidění po GPSky a speciálně vycvičené psy," upřesňuje rezervace ve výzvě. Správa se pokouší vybrat 75 tisíc liber (v přepočtu přes 2,8 milionu korun). Právě tolik peněz totiž potřebuje, aby zaplatila čtyřicetičlenný tým ochranky na dalších šest měsíců.  

Přispět na ochranku pro Sudána můžete ZDE.

Zdroje:
Daily Mail