Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zlá bestie už 23 let ničí Česko. Jak ji zabít?

Zlá bestie už 23 let ničí Česko. Jak ji zabít?
Vlajka ČR | zdroj: Mediafax

Patříme podle Mezinárodního měnového fondu do kategorie vyspělých zemí, mezi státy jako Kanada nebo Dánsko. Naše měna patří mezi nejtvrdší na světě, banky netrpí krizí a země má silný obchodní přebytek. Proč je tedy náš státní rozpočet v trvalém schodku?

Renomovaný ekonom Pavel Kohout na to odpovídá ve své nové knize Úsvit, kritika politického systému a návrh nové Ústavy pro Českou republiku, která v těchto dnech vychází v nakladatelství Pistorius & Olšanská.

Příčina korupce a plýtvání na každém kroku je podle ekonoma v nepořádku, který je zakódován do politického systému. Vinu vidí v práci právníků a politiků v 90. letech, především v autorech české ústavy.

„Výsledný text vznikl během týdne a je to znát. Zrodila se zlá bestie,“ říká Pavel Kohout. A čím je podle něj ústava špatná? Kromě jiného vágností a logickou nejednoznačností. „Co třeba znamená, že „přijaté zákony podepisuje prezident republiky“? Že má povinnost anebo právo podepsat přijaté zákony? A co se stane, když nepodepíše?“ ptá se ekonom.

Zdroje: