Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Známý chirurg proti Hegerovi: Chudé bude operovat ten, co zbyde

Známý chirurg proti Hegerovi: Chudé bude operovat ten, co zbyde
zdroj: tisková zpráva

Nové opatření ministra zdravotnictví Leoše Hegera - volba konkrétního lékaře operatéra pacientem za peníze, která začala platit 1. června, povede ke snížení důvěry pacientů v jednotlivá pracoviště. Myslí si to známý ostravský neurochirurg Jan Síla. Navíc podle něj budou nemajetní operováni tím, kdo zbude.

Ministr Heger chce touto novinkou odstranit úplatky ve zdravotnictví za operace zkušenými lékaři. Neurochirurg Síla však má pádné argumenty, ověřené dlouholetou praxí: „Dosud byl operatér určen zkušeným pracovníkem, který sestavoval operační program i operační tým. Pokud má někdo zájem být operován konkrétním člověkem, jde za ním a požádá ho. Nyní záleží na morální integritě operatéra na jedné straně a na movitosti pacienta na druhé, jak to dopadne. Vše se děje netransparentně, funguje to tak desítky let, ale nutno podotknout - většinou to nenarušuje chod na odděleních,“ uvedl neurochirurg pro ParlamentniListy.cz.

Kvalita chirurga roste s počtem provedených operací

Dosavadní systém byl podle jeho slov založen na důvěře pacienta v konkrétní chirurgické oddělení. „Každý pacient věří, že ho bude operovat ten nejlepší, neboť „všichni jsou dobří“, protože oddělení má dobrou pověst. Vše je založeno na důvěře,“ řekl Síla a upozornil, že začínající chirurg po škole operovat neumí.