Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Známý koktejl má na svědomí Churchillova maminka

Známý koktejl má na svědomí Churchillova maminka
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

I nápoje mají svou historii, byť jde někdy o pouhé legendy. Původ koktejlu Manhattan se připisuje matce slavného britského premiéra.

Devadesát mililitrů americké whisky (případně bourbonu), třicet mililitrů sladkého vermutu, střik bitteru, promíchat s ledem a ozdobit koktejlovou třešní. Tak zhruba zní receptura jednoho z nejznámějších koktejlů – Manhattanu. Ale kde se vzal?

Za tento nápoj údajně vděčíme Američance Jennie Jeromeové (1854-1921). Jméno patrně málokomu něco řekne, ale jde o manželku britského lorda Randolpha Churchilla a matku ministerského předsedy Winstona Churchilla.

Jenny byla dcerou milionáře Leonarda Jeroma a jakousi Paris Hiltonovou své doby. Pila jako chlap, kouřila exotické cigarety Alexandra, na zápěstí měla vytetovaného hada a měla četné aférky – i během svých manželství.

Čtvrtého listopadu 1874 pořádala dvacetiletá dáma – tou dobou už lady Churchillová – v luxusním newyorském klubu Manhattan party na počest nově zvoleného guvernéra (a pozdějšího demokratického prezidentského kandidáta) Samuela J. Tildena. Během večírku požádala barmana, aby při této vzácné příležitosti vytvořil nový drink. Barman smíchal výše uvedené přísady a nový koktejl hostům náramně zachutnal.

Podle jedné verze dala koktejlu název Manhattan podle klubu sama Jennie, podle jiné se hosté drinku později dožadovali s tím, že chtějí "ten manhattanský koktejl", až se název etabloval. A podle jiné verze jde pouze o legendu, protože Jennie prý na večírku vůbec nebyla. Čekala tou dobou ve Francii na porod – malý Winston přišel na svět 30. listopadu.

Zdroje:
Vlastní