Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Znáte Ethereum? Pozoruhodná kryptoměna

Znáte Ethereum? Pozoruhodná kryptoměna
zdroj: David McBee / Shutterstock.com

Svět kryptoměn je takřka bezbřehý a vybrat si tu správnou pro optimální investice nemusí být vůbec jednoduché. Jakousi klasiku představuje Bitcoin. Mnohdy se ale spíše vyplatí vsadit na některé méně známé virtuální měny. Mezi ně se určitě řadí třeba Ethereum. Jde o pozoruhodnou kryptoměnu, jíž se určitě vyplatí věnovat poněkud podrobněji. Oč se tedy jedná a na jakém principu funguje? Jaké jsou hlavní přednosti této virtuální investiční komodity? To všechno vám prozradíme v následujících řádcích.

Co je Ethereum a jaký je princip fungování této měny?

Jde fakticky o online měnu, která je stejně jako Bitcoin založená na decentralizovaném principu, tedy blockchainu. Jinak jde také o open source platformu, tedy o software mající otevřený zdrojový kód. Správné fungování celého systému zajišťují smart contracts. Ethereum je možné směnit za jakoukoli jinou měnu. Otevřený software umožňuje také vývoj vlastních aplikací. Regulace ze strany bank nebo jiných subjektů taktéž neexistuje, což vede k mnohem větší svobodě obchodování s touto kryptoměnou. Konkrétní transakce probíhají v rámci specializovaného souboru, který se aktualizuje co 15 vteřin.

Vývoj kurzu u Ethereum

Pozoruhodný je táké vývoj kurzu u Ethereum. Ostatně podívat se na něj a jiné informace můžete třeba na https://www.moneyo.cz/ethereum-kurz/. Počátky virtuální měny Ethereum souvisejí s organizací Distributed Autonomous. Ta měla za úkol v roce 2016 poskytovat decentralizovaný obchodní systém, nicméně napadnuta byla hackery, kteří ukradli 50 milionů dolarů. Investoři se rozdělili na dvě skupiny a vznikla nová měna, která nesla název Ethereum Classic. Prvním rokem se cena Etherea pohybovala kolem 1 dolaru. O dva roky později už byla cena neuvěřitelných 1400 amerických dolarů. V minulém roce už se cena držela kolem 300 korun za samotnou jednotku.

Jaký je rozdíl mezi Ethereem a Bitcoinem?

Na první pohled se jedná o velmi podobné virtuální měny. Opak je ovšem pravdou. Společnou mají jen technologii blockchain. Jde tedy o decentralizované měny. Bitcoin je ovšem výhradně platidlem, zatímco Ethereum je typické multifunkčním využitím. Mimo jiné díky němu lze vytvářet specializované programy. Více si nejen o této měně můžete přečíst na Moneyo.cz .

Zdroje:
Inzerce