Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Znáte ketodietu? Toto jsou její zákonitosti

Znáte ketodietu? Toto jsou její zákonitosti
zdroj: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Chtěli byste razantněji zhubnout nebo alespoň shodit pár kilogramů? Pokud ano, určitě se vyplatí vsadit na nějaký zajímavý stravovací režim. Aktuálně existuje spousta různých zajímavých diet, z nichž mnohé stojí minimálně za vyzkoušení. Mezi nejznámější se řadí především takzvaná ketonová dieta.

Označovaná je většinou tak jako ketogenní. Zkráceně jde o keto dietu. Oblíbená je nejenom u mnohých celebrit, ale také v případě sportovců. Možná si ji vychvaluje i hodně lidí z vašeho okolí. Tato dieta by měla pomoct k expresnímu zbavení se tuku. Prověřená je nejen samotnými lidmi, kteří ji absolvovali, ale také lékaři. Člověk by při ní neměl hladovět. V čem tedy vlastně keto dieta tkví, jaké jsou její principy, co by se mělo konzumovat? To vše vám prozradíme v tomto článku.

Princip fungování keto diety

Jak vlastně funguje taková keto dieta? Poměrně jednoduše a jejím základem je vědecky ověřený fakt. Když lidskému tělu chybí krevní cukr, bere si energie z něčeho jiného, konkrétně z vlastních zdrojů, tedy tukových zásob v těle. V játrech se začnou vytvářet mastné kyseliny označované jako ketony. Jsou zdrojem energie a tento pro člověka přirozený stav je označovaný jako ketóza.

Jaká je cesta ke ketóze?

Tradičně se hovoří o tom, že k tomu, abyste dosáhli stavu ketózy, je nezbytné minimalizovat podíl sacharidů ve stravě. Mělo by jich být minimální množství. Standardně by mělo jít o 50 gramů denně. Ideální je ale snížit toto množství na 20 gramů. Chybějící sacharidy ale budete muset nahradit, a to zdravými tuky a bílkovinami. Do stavu ketózy by se vaše tělo mohlo dostat za dva až tři dny. Stav lze zjistit klidně i z moči. Stačí si jen zakoupit speciální test, který je k dispozici v lékárně.

Co konzumovat v rámci keto diety?

Standardně se mezi doporučované potraviny řadí maso, mořské plody, ryby sýry, zelenina či vejce. Mezi nejoblíbenější zeleninu patří chřest, brokolice, cuketa, špenát či zelené fazole a jiná zelenina. Nehodí se například brambory a mrkev. Pozor na pistácie a kešu, jiné ořechy se doporučují. Jídelníček nijak drahý být nemusí. Zvláště, když využijete slevové kódy na Ketodiet.cz.

Co v rámci keto diety nejíst?

Existuje i hodně potravin, jež by se v rámci keto diety konzumovat neměly. Uvádíme z nich kupříkladu bílou rýži, bílou mouku, sladké pečivo jakékoli jiné z bílé mouky, banány, hroznové víno a alkohol. Ideální k pití je čistá voda a čaj. Dát si lze i kávu bez mléka, případně vinný střik.

Hlavní přednosti a nevýhody keto diety

Velkou předností keto diety, kterou si chválí spousta lidí, je především fakt, že nebudete nijak hladovět. Ketony pocit hladu bez problémů potlačí. Bílkoviny se podílejí na zahnání chuti na sladkosti. Úbytek tuků je pak citelný. Je třeba si také uvědomit, že stav ketózy je do jisté míry nouzový a pro úplně každého člověka se nehodí. Rozhodně by se měly tohoto druhu diety vyvarovat těhotné a kojící ženy. Pokud trpíte nějakým onemocněním ledvin, potížemi se srdcem a cukrovkou, je pro vás keto dieta nevhodná. Pozor je u keto diety zapotřebí dát také na případný jo-jo efekt. Shozené kilogramy se mohou bohužel poměrně expresně vrátit. Po ukončení dietního režimu je nezbytné pokračovat v rozumném stravování.

Pro koho je keto dieta vhodná?

Výborná je především pro silně obézní lidi, kteří se potřebují zbavit přebytečných kilogramů co možná nejrychleji. K dosažení trvalejšího stavu je zapotřebí změnit jídelníček trvaleji, začít se hýbat a mít pravidelný spánkový režim. Keto dieta nemusí být nijak drahá, slevy na výživové doplňky a potraviny bývají totiž pravidelné a vcelku vysoké.

Zdroje:
Inzerce