Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Zprávu smaž, simku zahoď a neznáš mě aneb Jak se pátrá po jméně teroristy

Zprávu smaž, simku zahoď a neznáš mě aneb Jak se pátrá po jméně teroristy
Identitu Džihádisty Johna nezjistily zpravodajské služby ale německá investigativní novinářka | zdroj: Profimedia

V příběhu nechybí černá neoznačená auta, staré mobily s neregistrovanými simkami, noční schůzky v zapadlých podnicích za městem a posílání zpráv a dokumentů pomocí šifrovacích programů. Na konci děje jako k krimifilmů stálo odhalení pravé totožnosti jednoho z nejhledanějších islamistů posledních let: Džihádisty Johna. 

Na otázku, kdo je oním bezcitným Britem, který seká rukojkím hlavy na potkání a verbuje při tom další uchazeče do řad bojovníků Islámského státu, se snažily odpovědět různé zpravodajské služby. Jméno jim musela naservírovat německá novinářka z deníku Washington Post Souad Mekhennetová. Ano, novinářka.

A ano, žena. Tedy příslušnice pohlaví, kterým islamisté zpravidla opovrhují. Přesto má německá novinářka mnohem lepší kontakty s islamistickým podsvětím než tajné služby. Její jméno respektují nejen organizace nabízející pomoc mladým muslimům koketujícím s radikálním islámem, ale i jeho představitelé. Právě ti ji postupně navedli k Johnově pravému jménu.

Mekhennetové týden po útocích na redakci magazínu Charlie Hebdo zavolal její newyorský kolega Adam Goldman, který se snažil odhalit totožnost Džihádisty Johna, nebo také "muže v černém" či "the Beatles", jak zněly jeho další přezdívky.

Kontakty mezi radikály

"Řekl mi, že Džihádista John má jemenský původ, jmenuje se Mohamned a pochází z východního Londýna. Zeptal se mě, jestli mám dobré kontakty s jemenskou islámskou komunitou v Londýně. Ne tak docela, řekla jsem mu, ale mám tam zdroje mezi radikálními muslimy," vzpomíná Mekhennetová, co její pátrací akci spustilo. O své cestě za odhalením Johna napsala knihu s názvem I Was Told to Come Alone (Řekli mi, abych přišla sama). Její úryvky zveřejnil server LongReads.

Mezi její londýnské kontakty patřil například významný britský saláfista a islamistický imám Omar Bakri a další lidé, kteří s novináři zrovna dvakrát nespolupracují – příznivci IS, Al-Káidy, islamističní náboráři i bývalí Bakriho studenti. Naprostá většina z nich se s ní ale tentokrát odmítla na téma Džihádista John bavit, báli se.

Ano, jmenuje se Mohammed

První pomoc přišla až od jejího zdroje napojeného na špičky Al-Kaídy, ke kterému vzhlíželi mladí radikální muslimové z Londýna. Věří, že se s Johnem potkal před tím, než se přidal k IS. Potvrdil Mekhennetové, že John se opravdu jmenuje Mohammed, ale není z Jemenu a že sice žil v Londýně, ale ne východním. Příjmení a další údaje si ale nechal pro sebe.

"Prošla jsem znovu všechny publikované rozhovory se zachráněnými rukojmími Islámského státu, ve kterých se zmiňovali o 'the Beatles' a jeden z nich řekl, že Džihádista John byl posedlý Somálskem, z něhož i pocházela některá videa," popisuje investigativní novinářka.

Osobní msta a Somálsko

Základní Johnův profil z rozhovorů a toho, co jí řekly její zdroje, vyšel novinářce následující portrét: vysokoškolsky vzdělaný Londýňan arabského původu se jménem Mohammed, kterého něco poutá k Somálsku a jeho činy vede nenávist či osobní pomsta. To poslední usoudila z jeho opakované kritiky britského expremiéra Davida Camerona, amerického exprezidenta Baracka Obamy a americké zahraniční politiky.

Následující pátrání dovedlo Mekhennetovou k dalšímu zdroji - sympatizantovi s IS napojeném na severolondýnskou mešitu Finsbury Park známou jako náborové centrum džihádistů. "Sešli jsme se ve dvě ráno na okraji města. Stopla jsem si na ulici taxík a platila v hotovosti, aby mě nemohly vysledovat tajné služby, pokud mě sledovaly. Můj zdroj mě vyzvedl a odvezl do kavárny, kterou vlastní jeho přítel. Bylo už po zavíračce," vypráví.

Po nočním setkání byla zas o krok dál – zdroj slíbil, že se pokusí zjistit, zda Mohammed, na kterého se ptala, odešel do Sýrie.

Zprávu smaž, SIM kartu zahoď a už mi nikdy nevolej

Rozhodla jsem se, že musím kontaktovat vysoce postaveného představitele Islámského státu, se kterým se znám už roky, uvedla. Řekl jí, aby se s ním už nikdy nepokoušela zkontaktovat, pokud nepůjde o případ nouze. A tohle byl.

K oslovení vysoce postaveného islamisty, byť ho člověk zná už několik let, nestačí jednoduše zvednout telefon. Vše proběhlo přes ženu žijící na severu Německa. Zprávu reportérčinu zdroji předala a vybavila ji předplacenou sim kartou v jedné z jejích starých Nokií, které jsou prakticky nevystopovatelné.

Měla se svým zdrojem stanovený systém kódů, pomocí kterých se domlouvali na schůzkách, a čekala na zprávu. "Kdykoli stanovil čas schůzky, měla jsem číslo zdvojnásobit. Když napsal večer, šlo ve skutečnosti o ráno a naopak. Podle zprávy jsem měla v osm ráno opustit svůj byt, zapnout starou Nokii, vložit do ní simku, kterou jsem dostala, a čekat, až mi zavolá," popisuje scénář jak z akčních filmů.

Telefon skutečně zazvonil. Zdroj novinářce prozradil, že informace, které se o Mohammedovi dozvěděla, mají jen zakrývat pravdu. Mohammed, alias John, měl podle něj co do činění s britskou tajnou službou, která mu významně zasáhla do života. Ale hlavně jí konečně prozradil to, co chtěla vědět. "Jeď do Londýna, Emwazi se snažil svůj problém vyřešit pomocí skupiny nazývající se CAGE. Smaž tuto zprávu a SIM kartu zahoď," přišla jí po chvíli zpráva, v níž bylo teroristovo příjmení zmíněno jen tak mimochodem.

Složka o Emwaziho životních strastích

S právní organizací CAGE, která pomáhá mimo jiné mladým lidem, kteří se kvůli podezření z podpory terorismu dostali do problémů s policií, spolupracovala Mekhennetová už několikrát. Případ Mohammeda Emwaziho organizace před lety skutečně řešila a měla tak v archivu založenou jeho složku.

Emwazi byl britský občan, jehož rodina pocházela z Kuvajtu. Byli však etnickými bidúny, takže nebyli považovaní za pravé Kuvajťany. Po vyhlášení nezávislosti Kuvajtu na Británii nedostala jeho rodina občanství a musela zemi opustit, jak přiblížil Johnův původ Asim Kuréši, ředitel výzkumu v CAGE a právník, který pracoval na případech vězňů v Guantánamu.

Mohammed chodil na střední školu v londýnské čtvrti St. John's Wood, jeho spolužáci pocházeli většinou – stejně jako on – z chudých a přistěhovaleckých rodin. Řady islamistických bojovníků rozšířili v minulosti i nejméně další dva její bývalí studenti.

"Emwaziho potíže se zákonem začaly v květnu 2009, když byl společně se dvěma přáteli zatčen v Tanzanii," dozvěděla se novinářka ze spisu. Tanzanie je přitom jednou z obvyklých zastávek na cestě do Somálska. Podle agentů britské služby MI5, která jim cestu zmařila, mířili do Somálska s cílem přidat se k islamistické skupině Al-Šabáb.

Překažené manželství a snaha o nový život

Emwazi s přáteli vyhledali organizaci CAGE, protože měli pocit, že je MI5 bezdůvodně a protiprávně sleduje. Nakonec se rozhodl odjet do bezpečí rodné země – do Kuvajtu. Mohammed tam podle Kuréšiho získal práci v počítačové firmě, chtěl se oženit s kuvajtskou ženou a v zemi se usadit.

To mu ale MI5 při jeho návštěvě rodičů v Londýně nedovolila. Ocitl se na seznamu lidí spojených s terorismem a nevpustili ho do zpátečního letadla.

"Čeká na mě práce a manželství, abych začal od začátku, ale teď se cítím jako vězeň, v Londýně v kleci. Osoba uvězněná a kontrolovaná bezpečnostními službami, které mi brání začít žít nový život v mé rodné zemi, Kuvajtu," cituje reportérka z mailu, ve kterém se Emwazi svěřoval organizaci. Její předpoklad, že za jeho chováním z části stojí osobní msta, se ukázal jako správný. Poslední mail dostala společnost od Emwaziho v roce 2014.

"Byla jsem si téměř jistá, že Mohammed Emwazi je Džihádista John. (…) Ale měla jsem zatím jen jeden zdroj – vysoce postaveného člena Islámského státu. Potřebovala jsem víc," říká. Vzala jednu ze svých předplacených anonymních SIM karet a zavolala svému londýnskému zdroji, který jí už na začátku naznačil, že něco ví.

Muž v černém je můj přítel

Před několika měsíci se za ním prý stavil mladý muž, který věřil, že "muž v černém" je jeho přítel. Poznal to údajně podle hlasu, očí a řeči těla. Jméno Mohammed Emwazi zaznělo podruhé, konečně z jiného zdroje. Novinářka se ale s Emwaziho přítelem potřebovala setkat osobně. 

Když další z jejích telefonů s číslem, které zdroj poslal Mohamedovu příteli, zazvonil, Mekhennetová se roztřásla vzrušením. Žádal po ní schůzku za městem, kde na ni u místní hospody bude čekat auto, které ji doveze až za člověkem, kterého pro zveřejnění příběhu nutně potřebovala – Mohammedova přítele, který jako druhý potvrdí, že skutečně je známým Džihádistou Johnem.

Její londýnská zdroj ji ujistil, že s mužem bude v bezpečí. "Zná mě léta, vždycky mi pomáhal a staral se o mé bezpečí. Takže jsem nebyla ze setkání s neznámým člověkem na neznámém místě uprostřed noci tak nervózní, jak bych mohla být," podotýká novinářka.

Když si pomocí domluveného hesla ověřila, že muž ke třicítce je skutečně tím, kým má být, potřebovala od něj při pohledu na fotografie Džihádisty Johna slyšet rozhodující slova a dostala je. "Jsem si jistý, že to je on. Je můj přítel Mohammed Emwazi. Poznal jsem jeho hlas a oči, ale osoba, kterou jsem na videu viděl, není ten Mohammed, který byl mým přítelem. Nevím, co v Sýrii viděl, ale asi ho to změnilo," prohlásil pod podmínkou naprosté anonymity.

"Uvědomila jsem si, že máme jméno jednoho z nejhledanějších mužů na světě. Potvrzené ze dvou zdrojů," uzavřela Mekhennetová. Článek krátce na to, v únoru 2015, vyšel v jejím domovském deníku Washington Post. Veřejnost se poprvé dozvěděla, kdo je brutální maskovaný popravčí… 

Zdroje:
LongReads