Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Zrušte domácí úkoly, škodí dětem, vyzývá italské školy petice

Zrušte domácí úkoly, škodí dětem, vyzývá italské školy petice
Domácí úkoly prý dětem škodí, okrádají je o volný čas (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

V Itálii vznikla iniciativa Basta Compiti (Konec domácím úkolům), která požaduje po školách, aby přestaly dětem dávat domácí úkoly. Pod zřejmě její petici se podepsalo přes 4500 lidí, kterým vadí zejména to, že děti dostávají úkoly přes prázdniny, píše italský deník Corriere della Sera.

Jako pořadatelé internetové petiční akce jsou zmiňováni rodiče, učitelé i ředitelé škol a otevřený dopis byl zveřejněn na sociálních sítích a po zisku pěti tisíc podpisů bude odeslán na italské ministerstvo školství.

Argumenty organizátorů rozhodně nepůsobí amatérsky – úkoly podle nich znevýhodňují děti, které nemají vzdělané rodiče, kteří by jim s jejich vyhotovením pomáhali, nutí rodiče, aby se bez ohledu na nekvalifikovanost a nedostatek některých znalostí stali učiteli svých dětí. Úkoly se často stávají příčinou hádek v rodině, navíc těžké tašky ničí záda.

Škola je pro děti v podstatě "prací na plný úvazek", takže by se podle organizátorů nemělo pokračovat během volna, zejména pak ne během prázdnin. "Domácí úkoly omezují 'právo na odpočinek a volný čas' (zakotvené v článku 24 deklarace lidských práv), na nějž mají nárok všichni pracující," uvádí petice. Argumentuje také Mezinárodní listinou práv dítěte, jejíž článek 31 uvádí: "Členské státy přiznávají dítěti právo na odpočinek a volný čas, aby se zapojilo do her a rekreačních aktivit přiměřených jeho věku."

Přestože petice působí bizarně, faktem je, že podle průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj tráví italské děti rekordní čas domácím studiem. Týdně jim vypracovávání domácím úkolů zabírá až devět hodin, zatímco třeba Jihokorejcům či Finům jen tři. 

Zdroje:
Corriere.it