Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Obránce Maguire: Nejdražší ještě neznamená nejlepší

Obránce Maguire: Nejdražší ještě neznamená nejlepší
Harry Maguire | zdroj: Profimedia

Šestadvacetiletý stoper Harry Maguire před pěti lety nastupoval pouze ve třetí nejvyšší anglické soutěži, nyní je nejdražším obráncem fotbalové historie. Proč za něj Manchester United zaplatil 80 milionů liber (2,25 miliardy korun)?

Nepatří do světové hráčské špičky, pravděpodobně nemá ani potenciál zařadit se mezi nejlepší, v dosavadní kariéře hrál nanejvýš za Leicester City, lehce nadprůměrný anglický prvoligový celek. Přesto za něj byl Manchester United ochoten zaplatit rekordní sumu.

Manažer United Ole Gunnar Solskjaer označil Maguira za jeden ze svých hlavních přestupových cílů letošního léta a vedení klubu jeho přání navzdory přemrštěné pořizovací částce nakonec vyhovělo.

Spící gigant

Manchester United se už šest let marně snaží napodobit veleúspěšná léta pod taktovkou legendárního manažera Alexe Fergusona. Od roku 2013 se na lavičce Red Devils vystřídalo pět stratégů, ani jeden z nich se však reálně nepřiblížil bojům o anglický ligový titul a až na druhé místo Josého Mourinha v sezóně 2017/18 klub obsazoval pozice mezi čtvrtým až sedmým místem tabulky.

Podobné výsledky jsou neadekvátní vzhledem k vydobytému postavení nejúspěšnějšího anglického celku historie a jednoho z nejbohatších klubů světa, jehož příjmy činily za poslední zkoumané období 2017/18 až 666 milionů eur (17,24 miliardy korun).

Vinou silné fluktuace manažerů a jejich špatných nákupů je však v současném kádru spousta průměrných a zbytečně štědře placených hráčů, kteří nedosahují potřebné fotbalové úrovně, nevytvořili si vztah k United a složitě se prodávají.

Současný lodivod Ole Gunnar Solskjaer se ujal funkce na konci loňského roku, kdy nahradil odvolaného Mourinha. Bývalý útočník vyhrál v letech 1996 až 2007 pod vedením Fergusona vše, co se dalo. Jako člověk znalý klubové identity si hned po svém nástupu vytyčil jasný cíl – vrátit Manchester United na vrchol s mužstvem, jež praktikuje atraktivní styl hry a opírá se o mladé talentované hráče, nejlépe pak odchovance či Angličany.

Solskjaer od začátku svého angažmá na stadionu Old Trafford opravdu dává šanci nadějným hráčům. Rovněž první dvě letní posily - pravý obránce Wan-Bissaka z Crystal Palace a křídelník James ze Swansea City - zapadají do této koncepce, z níž až poprvé výrazněji vybočil nákup osmdesátimilionového Maguira.

Lídr nového Manchesteru United

Harry Maguire na loňském mistrovství světa, na němž s Anglií skončil na čtvrtém místě, předváděl velmi dobré výkony. V dlouhodobějším měřítku anglické Premier League ovšem neexceloval, za dva roky v Leicesteru City si vysloužil nálepku "pouze" solidního stopera.

Kvůli rychlostním nedostatkům a občasné tendenci chybovat v soustředěnosti zaostává kvalitativně za nejlepšími, mezi něž se dnes řadí už i Virgil van Dijk, do letošního léta nejdražší obránce historie. Liverpool ho v zimě 2018 vykoupil ze Southamptonu za 75 milionů liber.

Solskjaer si nicméně značně cení předností Maguira, konkrétně jeho vůdcovských schopností, dominance ve vzdušných soubojích a slušné kontroly míče. Svou rekordní posilu a již etablovaného anglického reprezentanta vidí jako budoucího oddaného kapitána a ideálního nositele klubových hodnot Manchesteru United, který svým profilem zapadne do týmu, okamžitě pozvedne úroveň jeho defenzivní řady a pomůže rozvíjet talentovaného spoluhráče.

Manchester United jednoduše zvolil sázku na jistotu.

Osmdesátimilionová investice je sice obrovská, na druhou stranu si Red Devils mohou dovolit utrácet velké peníze. Coby světová značka lákají atraktivní sponzory a těší se velkorysým příjmům za účast v anglické lize. Jen za poslední sezónu obdrželi na finančních odměnách od vedení Premier League neuvěřitelných 142 milionů liber (skoro čtyři miliardy korun), přestože se umístili až na šesté příčce. Pro srovnání – devátému Leicesteru City bylo vyplaceno o dvacet milionů liber méně.

Manchester United oprávněně schytal od veřejnosti kritiku za přeplacený přestup. Jestliže ale Maguire splní očekávání manažera Solskjaera, v samotném klubu bude s transferem převládat spokojenost.

Zdroje:
Vlastní