Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Obrazem: Sucho dopadlo i na sibiřský veletok

Obrazem: Sucho dopadlo i na sibiřský veletok
Suchá část říčního koryta | zdroj: Profimedia

Smutný pohled je na některé zákruty ruské řeky Leny. Místy totiž v létě dramaticky vyschly - a letos "dokonce "trhly" nepěkný rekord. 

Východosibiřská řeka Lena je jedenáctým nejdelším tokem na světě. Jméno patrně získala v důsledku zkomolení eveneckého názvu Elu-ene, což znamená "velká řeka". Pramení v Bajkalském pohoří a vlévá se do Moře Laptěvů v Severním ledovém oceánu. 

Běžně bývá tak hluboká, že na ní bez problémů proplují nákladní lodě. Letos však její hladina poklesla o dva a půl metru. 

Některá místa se dokonce proměnila v "pláž", či znepokojující mělčinu - ačkoliv tudy tam svižně proudila voda. Přišlo nejhorší sucho za posledních 30 let způsobené abnormálním horkem i nedostatečnými srážkami. 

Stav mohutné řeky způsobil obyvatelům Jakutska řadu problémů. Přímo v přístavním městě Jakutsk například v létě voda klesla tak rychle, že mnohé lodě zůstaly uvězněny na souši.

zdroj: youtube.com

S těžkostmi se pak museli popasovat i rybáři, kterým se výrazně ztenčily úlovky a další lidé na řece a říční dopravě závislí. Ostatně mnohé odlehlé kouty při Leně jsou dostupné jen po vodě. Sucho dopadá i na farmáře, kterým běžně vodu k zavlažování poskytuje právě Lena. 

Sibiř letos postihly i obzvlášť ničivé požáry, které též zhoršuje sucho. 

Zdroje:
Profimedia, The Siberian Times