Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Panama Papers: Kde jsou jména Američanů?

Panama Papers: Kde jsou jména Američanů?
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Uniklé dokumenty o převodech peněz do daňových rájů nazvané Panama Papers odhalily tisíce byznysmenů a zhruba 140 významných politiků z celého světa. Až na jednu zemi: Spojené státy. Jak je možné, že mezi zveřejněnými jmény není téměř žádný Američan?

Data uniklá z advokátní kanceláře Mossack Fonseca rozpoutala po světě poprask, islandský premiér již podal demisi, britský premiér musel vysvětlovat majetkové poměry svého otce a nejrůznější byznysmeni vysvětlují, že tu kterou firmu založili jen proto, aby mohli vlastnit loď.

V jedné zemi ale vzbudilo odhalení ještě menší rozruch než v Rusku a na Ukrajině – ve Spojených státech. Přestože podle zprávy, kterou v roce 2014 ekonomové prezentovali v americkém Senátu, přichází kvůli offshorovým firmám stát na daních ročně o 200 miliard dolarů, na seznamu Panama Papers nejsou prakticky žádná americká jména.

Konkrétně jich tam podle serveru Fusion, který data za Spojené státy spoluanalyzoval, jen 211. A navíc to ani nemusejí být přímo Američané – jde jen o majitele firem, kteří bydlí ve Spojených státech.

I Čechů je na seznamu víc

I když Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) tvrdí, že zveřejnilo jen mizivý zlomek z dat vycházejících z 11,5 milionu dokumentů, stále se zdá číslo vzhledem k rozloze a ekonomickému významu Spojených států směšné. Vždyť i v našem malém Česku je na seznamu 283 jmen…

Kam se tedy poděli všichni nepoctiví Američané? Objevují se slova o spiknutí (sponzoři ICIJ jsou i miliardáři a velké korporace), manipulaci s údaji i zatajování informací. Podle některých ekonomů je prostě jen možné, že Američané byli při maskování svých daňových úniků prostřednictvím jiných firem úspěšnější.

Jsou tu ale i mnohem pragmatičtější vysvětlení…

Kdyby data unikla v 80. letech...

Daňové úniky jsou spojené spíš s africkými a blízkovýchodními, případně komunistickými zeměmi, v níž se snaží bohatí vůdci ulít peníze někam za moře tak, aby k nim měli přístup i přes své případné svržení. Jenže když se chtějí bohatí Američané vyhnout placení daní, spíš než na Panamu zamíří na Bermudy, Kajmanské ostrovy nebo do Singapuru.

V tom je ten hlavní problém malého počtu amerických jmen – právníci Mossack Fonseca se specializovali na Panamu. Zemi, která rozhodně nepatří mezi daňové ráje bohatých Američanů.

Kdyby kauza propukla v 80. letech, seznam by vypadal úplně jinak. V té době totiž byla Panama oblíbeným místem, kam američtí boháči uklízeli své "přebytečné" jmění před zdaněním.

Pak ale přišla koncem roku 1989 pod vedením prezidenta George Bushe americká invaze na Panamu. Poté, co armáda sesadila panamského diktátora Manuela Noriegeho, už to v zemi z hlediska daní nebylo pro Američany zrovna to pravé ořechové.

Kdepak Panama, Američané mají radši Bermudy a Singapur

Tu přispěchaly Bermudy, Kajmanské ostrovy nebo Britské Panenské ostrovy a upravily své zákony tak, že Panamám přebraly jejich americké klienty. Jejich výhodämi navíc bylo to, že na rozdíl od Panamy se v této trojici zemí mluví anglicky a fungují na bázi anglického zvykového práva, což právníkům specializujícím se na zakládání anonymních společností dodalo pocit větší jistoty a důvěry.

Politický systém v nové trojici rájů byl navíc o něco stabilnější než v Panamě, takže se v kombinaci se silnými zákony chránícími bankovní tajemství staly pro Američany jasnou volbou, stejně jako třeba Singapur. Rádi tak zapomněli na starý domov pro své ulité miliony.

"Pokud by místo Panamy došlo k únikům ze Singapuru, našli bychom (úniků) mnohem víc," uvedl pro server Politico profesor práva na Michigenské univerzitě a odborník na firemní a mezinárodní daně Reuven Avi-Yonah.

Na druhé straně Američané na tom nejsou se zakládáním offshorových firem až tak špatně – v jejich podhoubí jsou ukryta jen zhruba čtyři procenta finančního bohatství. V Rusku je to až 52 procent a země Blízkého východu mají kolem 57 procent.

Proč chodit za moře, největší daňový ráj jsou USA!

Není to však tím, že by američtí boháči byli poctiví a své výdělky s láskou věnovali své domovině. Z velké části za to může daňový zákon FATCA, který požaduje po zahraničních bankách poskytovat údaje o účtech amerických občanů a jejich příbuzných americkému daňovému úřadu. Jinak hrozí vysoké sankce.

V roce 2010 se pod FATCA (nepříliš ochotně, stejně jako většina zemí) podepsala i Panama, čímž pro americké milionáře toužící po nulové dani přestala být zajímavá úplně.

Část bohatých Američanů se kvůli zákonu, který měl omezit daňové úniky, vzdala občanství a další přesunuli sídla svých anonymních firem zpět do Spojených států.

Ano, do Spojených států.

Ty totiž po zahraničních bankách požadují detailní informace o amerických občanech, samy je ale nevyžadují. Díky tomu se Spojené státy loni samy staly jedním z největších světových daňových rájů! Zaručují anonymitu jako málokde.

"Jedním z důvodů (proč není v Panama Papers tolik Američanů, pozn. red.) je to, jak moc je jednoduché založit anonymní fiktivní firmu v řadě amerických států, jako je Deleware nebo Nevada. Není tedy třeba chodit do Panamy," vysvětluje ekonom Gabriel Zucman.

Anonymita jako nikde jinde

Další ekonom, James Henry, pro server Fusion upozornil na to, že takzvané Limited Liability Company (LLC), tedy daňově zvýhodněné firmy, lze založit ve 49 amerických státech. Stačí si jen vybrat takový stát, který jako třešničku navrch nabízí výhodnější daně a dosáhnout případně až na nulové zdanění.

"V téměř každém státě tak lze založit jednu z forem společností, která je ještě utajenější než firma založená, řekněme, na Britských Panenských ostrovech. Pokud chcete vytvořit na Britských Panenských ostrovech společnost, budete muset osobě, která pro vás firmu zakládá, říct, kdo jste. Pokud si ji založíte v Nevadě, nemusíte," říká Jason Sharman, profesor politických věd a odborník na daňové ráje.

Objeví se další jména? A bude jich tentokrát víc?

Příliš tak nepřekvapí, že klienty panamské poradenské a advokátní společnosti Mossack Fonseca, které odhalily dokumenty, patří lidé, kteří už byli většinou za daňové úniky odsouzeni. Na nové zákony tak už nestihli zareagovat.

Investigativní novináři z americké organizace McClatchy DC jmenovali například Roberta Miracla, který byl v roce 2011 za daňové úniky odsouzený ke 13 letům, nebo floridského miliardáře Igora Olenicoffa, který musel zaplatit pokutu 52 milionů dolarů za to, že nepřiznal 200 milionů dolarů ze svých offshorových firem.

Ostatní stihli už dávno Panamu opustit a přemístit se na daňově bezpečnější půdu.

Na druhou stranu, Mezinárodní sdružení investigativních novinářů slibuje, že výčet dvou stovek Američanů zapojených do Panama Papers, ještě zdaleka nekončí. "Počkejte si, co přijde dál," vzkázal editor německého listu Süddeutsche Zeitung, který dokumenty od anonymního zdroje získal.

Zdroje:
Politico, Fusion, McClatchy DC