Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Retro hračky jsou zpět. Comeback hlásí i legendární Tamagoči

Retro hračky jsou zpět. Comeback hlásí i legendární Tamagoči
Dnešní třicátníci si jako malí hráli s Tamagoči, proto hru chtějí dopřát i svým dětem. Hračka tak dostala spoustu vychytávek a jde na dračku | zdroj: Profimedia

Zdálo se, že retro hračky mají to nejlepší za sebou. Jejich éře odzvonilo a navždy měly zůstat jen v našich vzpomínkách. Jenže teď jsou zase in. K životu se dokonce vrací i Tamagoči.

Kdo neměl v devadesátých letech Tamagoči, jakoby nebyl. "Bylo to první virtuální zvíře, které se navíc chovalo, jako kdyby mělo svou vlastní osobnost," vzpomíná expert na hračky Peter Jenkinson.

Tamagoči bylo na trh uvedeno v roce 1997 a celkově se ho prodalo kolem 82 milionů kusů. O svého virtuálního miláčka, který jim rostl, ale také umíral před očima, se staraly nejen děti, ale i dospělí. "Přestože se za dvě desetiletí technologie úplně změnila a posunula na vyšší úroveň, ta nostalgie určitě nezmizela," dodal Jenkinson.

Nyní Tamagoči hlásí comeback, navíc dokáže propojit více hráčů, bude mít barevný displej a miliony nových postav. "Nové zážitky a sociální propojení zvýší faktor zábavy a uživatelům poskytne nekonečné hodiny legrace," uvedla marketingová ředitelka Tara Badieová ze společnosti Bandai America, která ohlásila uvedení hračky na trh.

Nová verze Tamagoči On, která se 27. července objeví například na Amazonu, nabídne řadu novinek. Budete moct navštěvovat kamarády, posílat jim dárky, čekají vás společné cesty, svatby i děti. Taky můžete nakupovat v různých krajinách či večeřet v restauracích. Tamagoči bude určeno pro děti od šesti do dvanácti let a bez jednoho centu ho koupíte za 60 dolarů.

Retro je zpět

A prodejci očekávají velký zájem - retro je totiž zase zpátky v módě. "Generace 90. let vyrostla a její nostalgie za hračkami z dětství je stále silnější," uvedl Alessio Di Marco, jehož italská firma se zaměřuje na prodej retro hraček.

Velký zájem je znovu například o Želvy ninja, Strážce vesmíru nebo legendární angličáky. Do akce se vrátil i slavný žlutý pokémon Pikachu, který se v roli detektiva objevil na filmových plátnech. Na ty se v listopadu chytá také Ježek Sonic.

Po devíti letech se dočkáme dalšího Příběhu hraček, jehož první díl byl uveden už v roce 1995. Do módy se vrací rovněž pohádky z dílny Walta Disneyho, které se objevují v kinech v nových, moderních, a dokonce hraných úpravách. Před dvěma lety to byla Kráska a zvíře, loni Malá mořská víla a letos Aladin či Lví král.

Ve Velké Británii byl nedávno proveden průzkum, z něhož bylo zjištěno, že 57 procent dospělých svým dětem kupuje nejradši ty hračky, se kterými si sami hráli. "Myslí si totiž, že jejich dětství bylo skvělé a říkají si, že hračky tehdy nebyly vůbec špatné," vysvětluje Chana Baramová ze společnosti Mintel, která měla výzkum na starosti.

Retro hračky vyvolávají v lidech nostalgii. A to je pojem, se kterým často pracují i marketingové a reklamní agentury. Jeden z expertů na tuto tematiku Benoit Wiesser říká, že vzpomínky na naše oblíbené hračky a činnosti z dětství slouží jako sklad šťastných pocitů. "A v momentě, kdy si je vezmete do ruky, se zkrátka cítíte dobře," dodal.

Čínský Krtek

Jeden zajímavý comeback se před pár lety odehrál i u nás. Tedy lépe řečeno v Číně, kam v roce 2015 "zamířil" český Krtek, jenž prožívá dobrodružství s čínskou pandou. "Nový Krtek není úplně stejný, ostatně děda si to nepřál, nechtěl, aby v jeho díle někdo pokračoval, považoval ho za uzavřené. Myslím si, že by byl na naši práci hrdý," uvedla před promítáním prvního dílu na Pražském hradě Karolína Milerová, vnučka českého režiséra a výtvarníka animovaných filmů Zdeňka Milera. Čínský krtek však na slávu svého předchůdce nikdy nenavázal.

Zdroje:
Vlastní