Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Začal vystavovat čtyři betlémy, teď jich má přes dvě stovky

Začal vystavovat čtyři betlémy, teď jich má přes dvě stovky
Josef Kleinwächter má ve své sbírce na dvě stovky betlémů | zdroj: Archiv Josefa Kleinwächtera

Obyvatelé Frýdku-Místku a jeho širokého okolí si už zvykli, že každý rok o vánočních svátcích zavítají na unikátní výstavu betlémů. Pan Josef Kleinwächter se chlubí sbírkou, která je se svými 200 kousky jednou z největších v republice.

Josef Kleinwächter uspořádal první výstavu betlémů v roce 2003. "Tehdy jsem měl jeden pohyblivý a tři statické betlémy. Pozval jsem asi dvacet lidí a usoudil jsem, že má smysl, abych v tom pokračoval," vzpomíná sedmdesátiletý sběratel.

Od té doby se jeho sbírka stále rozšiřuje a v současné době čítá přes dvě stovky betlémů. Její dominantou je právě onen pohyblivý betlém, který byl u zrodu celé myšlenky. "K betlémům jsem měl vztah už odmala, jsme totiž křesťanská rodina," vzpomíná Kleinwächter, který jednoho dne narazil na inzerát, v němž jeden ze sběratelů nabízel své betlémy. "Jel jsem za ním a řekl jsem mu, že bych hrozně rád měl pohyblivý betlém. On se dal do výroby a za půl roku měl hotovo. Betlém měl 108 figurek a 22 z nich se hýbalo," dodal.

Pan Kleinwächter pracuje v polygrafickém průmyslu, vlastní tiskárnu ve Frýdku-Místku, a právě tam si pohyblivý betlém dovezl – ovšem přímo mezi zákazníky, a tak ho potřeboval někam schovat. Betlém se postupně vylepšoval, je nasvícený, ozvučený a zobrazuje průběh celého dne od okamžiku, kdy zakokrhá kohout, přes chvíli, kdy se dobytek vydá na pastvu a lidé do práce, až po půlnoc a závěrečnou Tichou noc. Nyní už mu nikdo neřekne jinak než frýdecko-místecký orloj.

Betlém přímo z Betléma

Současná sbírka pana Kleinwächtera je ale daleko větší. Betlémy má z nejrůznějších materiálů, například ze skal, železa, šustí, sádry či z různých druhů dřeva. "Mám třeba betlémy z olivového dřeva a cedru, který jsem dostal z Betléma a z Jeruzaléma. Jeden betlém mám taky z Bali, odkud mi ho loni dovezli návštěvníci výstavy," prozradil.

Nejmenší betlémy Josefa Kleinwächtera jsou schovány ve vlašském ořechu, v náušnicích nebo v tužce. Ten nejdelší měří zhruba tři metry a obsahuje 68 figurek. A největší betlém má zase sochy, které jsou metr vysoké. Všechny betlémy byly dříve vystavovány v Kleinwächterově tiskárně, tyto prostory ale před pár lety začaly být malé.

"Museli jsme stěhovat mnohatunové stroje, abychom mohli nabídnout podmínky pro důstojný průběh výstavy. Po patnácti letech trvání se ale exponáty rozšířily natolik, že jsme se museli přesunout," řekl Kleinwächter s tím, že se výstava přestěhovala do sousední základní školy. "Není to ale jednoduché. Příprava trvá tři dny a další tři dny zabere vyklízení. Musíme si totiž dávat pozor, aby se nic neponičilo," dodal a nezapomněl poděkovat ani lidem, kteří mu každoročně pomáhají.

Zvědavci z celého světa

S výstavou betlémů ve Frýdku-Místku je každoročně spojený i doprovodný program a charitativní sbírka. Během dlouhých let ji navštívili zvědavci nejen z České republiky a okolních zemí, ale také zájemci z Finska, Nizozemska, Itálie, Francie, Ruska, Turecka, Indie, JAR, Kanady, Mexika, USA, Argentiny nebo Austrálie.

"Loni tady dokonce jeden Mexičan kupoval od řezbáře řezbu, která cestovala přes půlku světa," uvedl Kleinwächter, jenž všechny zájemce pozval i na letošní ročník výstavy, která se uskuteční 26. a 27. prosince. "Exponáty oslavují Vánoce. Zla je totiž hodně a je ho třeba dobrem trochu korigovat. Myslím, že výstava plní svou úlohu, a mám z toho radost," těší jej.

Zdroje:
Vlastní